Urbaanin metsästäjä-keräilijän yrttimaustekaappi. Kiitos appivanhempieni kasvimaan minulla on kaapissa basilikaa, kanelibasilikaa, sitruunamelissaa, iisoppia, lipstikkaa, kirveliä, kynteliä, timjamia, persiljaa ja tilliä. Lisäksi löytyy  teeaineksiksi koivua ja mäkikuismaa sekä kahta meksikolaisten parantavien yrttien sekoitusta. Viherpirtelöihin kuivattua rucolaa ja mangoldia, valkosipulinvartta, sellerinlehteä,  karhunlaukkaa ja ilmasipulia. Keittoaineksiksi kuivattuja porkkana-, punajuuri- ja palsternakkasuikaleita sekä tatteja, suppilovahveroita, kantarelleja ja lampaankääpiä. Lisäksi floridalaisesta meksikolaiskaupasta ostettuja chilipaprikoita, oreganoa ja passionkukkaa. Marjatkin syön kuivattuina, mutta niiden kuivaaminen itse on niin työlästä, että ne hankin valmiina jauheina. Tällä hetkellä varastossa on Biokian karpalo-, puolukka-, tyrni- ja mustikkajauheita. Tarkkasilmäinen katsoja huomannee lisäksi valikoiman idätettäviä siemeniä, kanelitankoja sekä erilaisia oliiviöljyjä.

Kasvitieteen professori Sinikka Piippo kirjoittaa:

”Jo tuhansia vuosia sitten eri kulttuurien ja kansojen parissa mausteita on käytetty monipuolisesti. Niitä on käytetty ruoissa, juomissa, hajusteena, aromaterapiassa, lääkkeenä, afrodisiakkeina eli sukupuolisen halun ja aktiivisuuden voimistajina, palsamoinnissa, ruoan säilymisen parantamiseen ja hyönteisten karkottamiseen. Usein puhutaan Välimeren ruokavaliosta terveyden lähteenä ja korostetaan yksittäisiä ruoka-aineita kuten  punaviiniä, oliiveja ja tomaatteja, mutta unohdetaan alueelle luonteenomainen runsas mausteiden käyttö. – – Basilika, rosmariini, salvia ja valkosipuli estävät kasvaimia, chili estää veritulppia, parantaa ruoansulatusta ja verenkiertoa sekä poistaa kipuja, kaneli torjuu diabetesta, inkivääri torjuu merisairautta ja migreeniä, valkosipuli alentaa kolesterolia ja triglyseridejä sekä torjuu flunssaa ja kasvaimia, kurkuma alentaa verenpainetta ja torjuu Alzheimerin tautia, minttu ruoansulatusvaivoja, ärtyneen suolen syndroomaa ja ientulehdusta, laventeli puolestaan saa nukkumaan rauhallisemmin ja salvian avulla stressi ja vaihdevuosioireet helpottuvat.”

Piippo esittelee kirjassa Elinvoimaa mausteista – terveelliset maustekasvit ja niiden käyttö liki 50 yrttiä ja niiden maustekäytön sekä parantavat vaikutukset. Kirja on uskomattoman hieno tietopankki ja pääsi hyllyssäni kunniapaikalle, aivan Toivo Rautavaaran kirjojen Miten luonto parantaa ja Mihin kasvimme kelpaavat vierelle.

OMITUINEN LOUNASSMOOTHIE

  • 1 dl Vogelin punajuurimehua
  • 1 dl vettä
  • 1 tl Molkosan Vitalitya
  • kuivattua rucolaa, valkosipulivartta, sellerinlehteä, persiljaa, steviaa,
  • 1 omena
  • 2 tomaattia
  • 1,5 dl maustamatonta luomujogurttia
  • 1 rkl maamantelia

Tehosekoittimella sekaisin. Maku on yllättävän hyvä 😀

Mainokset