Kasvilääketieteen tohtori ja luontaislääkinnän asiantuntija James A. Duke tuli tunnetuksi kirjallaan The Green Pharmacy. Tässä uudemmassa kirjassaan hän on laajentanut aihepiiriä ja ottanut parantavien yrttien lisäksi ohjeisiin mukaan yleisempiä ruokavalio-ohjeita.

Duke kirjoittaa: ”Minä valitsen aina mieluummin kasvin kuin pillerin. Itse asiassa minulla kasvaa tusinoittain näitä luonnon parantavia kasveja aivan taloni takana, Vihreiden rohdosten puutarhassa. Ne on sijoitettu kasvimaalle sairauden tai vaivan mukaan. Keväästä kesään ja aina syksyyn saakka voin korjata satoa sitä mukaa kuin tarvitsen – olipa kyseessä sitten hyönteispiston hoitaminen tai kihtini äitymisen estäminen, sillä kihtini pahenee, jos heittäydyn huolettomaksi.”

Duke käy läpi ruokavalio- ja luontaislääkeohjeet kaikkiin tavallisiin vaivoihin kuten hammassärkyyn, ilmavaivoihin, flunssaan jne. Kirjassa on myös mukana erikoisempia sairauksia, esimerkiksi divertikkelitulehdus, makularappeuma, silmänpainetauti, vuoristotauti ja vyöruusu. En tiedä, millä perusteella Duke on taudit kirjaan valinnut.

Kokeilin yhden Duken ohjeen: hän suosittelee syyliin valkosipulihaudetta yöksi. Minulle oli kasvanut ohimorajaan syylä, niinpä laitoin laastarin sisään murskattua valkosipulia yön ajaksi. Yön aikana en tuntenut mitään kirvelyä tms., valkosipuli vain kevyesti tuoksahteli. Aamull,  kun otin laastarin pois, ohimossani komeili kunnon palovamma. Sen paraneminen kesti noin kuukauden – mutta syylä on kyllä poissa. Tästä opin, että valkosipuli pitäisi laittaa sideharsopussiin eikä suoraan iholle (aivan kuten hoidettaessa poskionteloita piparjuurella).

Ennen seuraavaa siitepölykautta ajattelin testata Duken ohjeen kversetiinin käytöstä siitepölyallergian ennaltaehkäisyyssä. Kversetiini on luonnollinen antihistamiini ja voimakas antioksidantti. Kversetiiniä on mm. nokkosessa, sipulissa ja helokissa.

Duken resepti siitepölyallergikolle kuuluu:“Keitä kokonainen sipuli (kuorineen päivineen) ja yksi valkosipulinkynsi. Lisää joukkoon runsas desilitra silputtuja helokinlehtiä ja pääjuuresta pilkottuja kuutioita. Anna kiehua 3-5 minuuttia. Lisää seuraavaksi noin 2,5 dl nokkosenlehtiä ja saman verran pilkottuja sellerinvarsia (lehtien kera) ja anna kiehua vielä 3-10 minuuttia. Poista sipulinkuoret keitosta ja mausta keitto oman maun mukaan viinietikalla, mustapippurilla, kuutioidulla raa’alla sipulilla, chilipaprikalla, kurkumalla, curryjauheella tai sellerinsiemenillä.”

Duken perusohje terveelliseen ruokavalioon ja elämään on yksinkertainen: ”Ajattele maailmanlaajuisesti, syö paikallisesti.”

 

James A. Duke: Parantavien ruokien opas – Luonnonmukaisia hoitokeinoja yli 80 yleiseen vaivaan (Otava, 5. painos 2011)

Think global – eat local

Mainokset