Kaali on tällä hetkellä hyvää ja halpaa. Ostimme neljä isoa kaalinpäätä 47 snt kappale ja urakoimme isot annokset ruokaa. Kaksi kerää meni hapankaaliksi, ja nyt hapankaalipönttö porisee kodikkaasti keittiön nurkassa.Kaalin nuijiminen on raskas työvaihe, siinä saivat allini kyytiä. Ja helposti hikoava ukkoni kuumeni niin, että pian minulla oli puolialaston kokki seurana. Helpotukseksi mies keksi puristaa mehulingolla kaalimehua ja laittaa sitä nuijittujen kaalisiivujen päälle. Ei tarvinnut niin rankkaa nuijimista.

Kaalimehun puristamisesta jäivät tietysti kaalikuidut ylimääräiseksi. Mitään ravinteitahan niissä ei ole, mutta mietin, että kun sitä kuidunsaannin terveysmerkitystä niin kovasti painotetaan, miksi emme käyttäisi mehustustähteitä jotenkin hyödyksi. Tein kaksi isoa annosta kaalilaatikkoa niin, että ensin silppusin ja hiukan pehmensin höyryttämällä kaaleja. Sekoitin mehustamisesta ylijääneeseen kaalikuituun saksanhirvijauhelihaa, karhunlaukkaa ja yrttisuolaa sekä höyrytetyt kaalit. Laitoin koko sörsselin oliiviöljyllä voideltuihin uunivuokiin, lisäsin keitettyä vettä niin että noin kolmannes vuoan korkeudesta peittyi, pari herbamare-liemikuutiota ja annoin muhia 2-3 tuntia (en tullut tarkemmin katsoneeksi).

Kaalilaatikosta tuli niin hyvää, että mies halusi sitä tänään aamiaiseksikin. Kaalinkuidut pehmensivät laatikkoa, toimivat riisin korvikkeina.

Jos et ole koskaan tehnyt hapankaalia, tässä selkeä opastus aiheeseen (englanniksi)

Aiempi postaukseni aiheesta:

Hapankaalin teko-ohje

Vinkki: jos et käytä ruisleipää nopeuttajana, anna hapankaalin porista ja pulputa 4-6 viikkoa saksalaiseen tapaan.

Mainokset