Koska en halua käyttää vanhenenmisen hidastamiseen Adobe Photo Shop Cremeä, enkä missään tapauksessa botoxia tai kirurginveistä, vaan tavoitteeni on vanheta luonnollisesti, tutkin kiinnostuksella vaihtoehtoja, joilla ihoa ja hiuksia voi hoitaa ”teholuomusti”. Saippua ja vesi eivät ole minun ihoni mieleen, eivätkä hiukseni tokene pelkästä vesipesusta. Enkä ole järin innostunut tasan maantienvärisistä hiuksistani muutenkaan.

Olen löytänyt hiuksilleni ihanan värin Logonalta. Voidemainen, tuubissa oleva henna on helppo ja siisti käyttää, värjää kauniin luonnollisesti – ja mikä parasta sen sisältämät kemikaalit ovat saaneet  Anja Approves -hyväksynnän! Kauan kuljinkin muistilappu lompakossa, jossa luki niiden kemikaalien nimet, joita hiusvärissä EI saa olla (Kemikaalikimarasta napattu). Ja kylläpä oli vaikea löytää tuotetta, jossa niitä ei olisi ollut! Sillä ei ollut mitään merkitystä miten kasvipohjaiseksi ja luomuksi tuotetta mainostettiin. Vihdoin löysin Logonan. Siinä pysyn.

Viime aikoina olen testannut myös vitamiinihoitojen vaikutuksia iholle. Kuulin tuotesarjasta, joka perustuu voimakkaisiin vitamiinipitoisuuksiin, ja pitihän sitä kokeilla. Kyseessä on Environ, jota voi tiedustella esimerkiksi kauneushoitola MNBW:stä. Minulla on  AVST-puhdistusvaahto, kosteuttava kasvovesi sekä A-vitamiinivoide tasoa 1, herkän ihon aloitustaso. Lisäksi käytän poskiin paikallisesti C-boostia, jonka pitäisi vaikuttaa couperosaani.

Environ-sarjan kehittäjä tohtori Des Fernandes kirjoittaa:

A -VITAMIINI IHOKOSMETIIKASSA

Nykyään on yleisesti tunnettua, että iho nuorentuu A -vitamiinilla, mutta ei tarkalleen tiedetä missä muodossa ja millaisia määriä A -vitamiinia voidaan iholle käyttää. A -vitamiinia tulisi käyttää joka ilta iholle korvaamaan päivän mittaan hajonnut A -vitamiini. Koska emme kykene estämään ihon A -vitamiinin vaurioita, on A -vitamiinivaje korvattava päivittäin, jottei vähitellen syntyisi krooninen vitamiinipuutos, joka näkyy ihon valovaurioina, ohenemisena ja ennenaikaisena vanhenemisena. A -vitamiinin puutoksesta kärsivä iho reagoi voimakkaasti A -vitamiinin lisäykseen. A -vitamiini aiheuttaa punoitusta ja näppyjä iholla (A -vitamiinireaktio). Tämä johtuu siitä, että iholta puuttuu tarpeellinen määrä entsyymejä, kuljettajaproteiineja ja reseptoreita, jotka aktivoituvat A -vitamiinia lisättäessä iholle. Kun A–vitamiini- reseptorit normalisoituvat, iho kestää paremmin suurempia määriä A -vitamiinia. A – vitamiinireaktion jälkeen iho saadaan rauhoittumaan vähentämällä väliaikaisesti A – vitamiinin määrää. Iho voidaan asteittain totuttaa suureen vitamiinimäärään ja voimakkaisiin A -vitamiinivoiteisiin.

A -vitamiinin vaikutukset solutasolla

1. Ihon rakenne normalisoituu: epidermis tulee paksummaksi, pehmeämmäksi ja kestävämmäksi.

2. Solukerrosten määrä ja laatu paranevat; solut ovat tiiviimmin toisiinsa kiinnittyneinä, entsyymien, proteiinien ja ihon rasvojen laatu paranee.

3. Epidermis kiinnittyy lujemmin tyvikalvoon.

4. Melaniinin tasaisempi tuotanto ja kuljetus, jolloin keratinosyytit jakavat melaniinin paremmin ja tasaisemmin.

5. Parempilaatuiset glykosaminoglykaanit ja solujen väliset rasvat, jotka tasoittavat ryppyjä.

6. Paremmin toimivat Langerhansin solut, jotka tunnistavat ja tuhoavat epänormaalit solut.

7. Parantuneet kollageeni- ja elastiinisäikeet, jotka vähentävät ryppyjä, parantavat ja pehmentävät ihon rakennetta. Kuten laatoitettu lattia vaatii hyvälaatuisen pohjan kantaakseen sitä peittäviä laattoja, niin myöskään hyvälaatuinen ihon pinta ei tule kestämään huonolla ihopohjalla.

8. Ihon hiussuoniston toiminnan parantuminen, mikä johtaa voimistuneeseen verenkiertoon ja hapen, ravinto- ja kuona-aineiden vaihtoon.

9. Pahanlaatuisten solujen muuttuminen takaisin normaaleiksi soluiksi. Iholle vahingollinen, karsinogeeninen proteiini AP1 on osallisena nk. metalloproteaasituotantoon, joka rikkoo ihon kollageenipohjan (valovanheneminen) ja on siten osallisena ihosyövän kehittymiseen.

10. Talin tuotannon ja talirauhasten sarveistumisen (keratiinisaation) normalisointi.

Yhdessä A -vitamiinin kanssa ihoon vaikuttavat myös estrogeeni, testosteroni, immunologiset tekijät, D -vitamiini ja kilpirauhashormoni, jotka myös vaikuttavat ihon reseptoreihin. Kokonaisvaltaisella terveydellä on tärkeä rooli ihon kunnon kannalta.

C-VITAMIINI IHOKOSMETIIKASSA

L -askorbiinihappo on C – vitamiinin kemiallinen nimi ja elimistön käyttämä muoto. Se on ehdottomasti oleellinen vitamiini iholle, mutta vaikea molekyyli käyttää iholla. Askorbiinihappo on vesiliukoinen ja se hapettuu hyvin helposti ja nopeasti. Hapettunut askorbiinihappo muuttuu väriltään kellertävän ruskeaksi. Paradoksaalista on, että askorbiinihappo ei sovellu paikalliseen lisäykseen iholle, koska se on erittäin vesiliukoinen eikä pysty imeytymään epidermiksen läpi helposti. Koska sen pH on matala (n. pH2 riippuen koostumuksesta), se voi muuttaa soluliimoja ja kun askorbiinihappoa käytetään suurina pitoisuuksina, vain pieni prosentti kulkeutuu ihon läpi. Tämä pienikin määrä saa aikaan muutoksia ihossa. Toinen ongelma on, että vaikka askorbiinihappo on päässyt soluaineeseen, se ei imeydy helposti itse soluun. Sen täytyy muuttua dehydro-askorbiinihapoksi hapettumalla soluun tunkeutuakseen.

Ihon C -vitamiinin puutos aiheuttaa karvafollikkeleiden sarveistumisen (mikä pahentaa aknea) sekä hilseileviä läiskiä iholla, heikentymistä verisuonien seinämissä johtaen hauraisiin, laajentuneisiin verisuoniin, jotka saattavat repeytyä ja aiheuttaa ihoverenvuotoja. Aknen puhkeaminen voi myös johtua C -vitamiinipuutoksesta. Kaikilla meillä on askorbiinihappoa ihollamme. Se näyttää sijaitsevan ihon kalvoilla hyvin lähellä lipidejä ja koska se on kaikkein tehokkain vesipohjainen antioksidantti, se on suuressa määrin vastuussa lipidikalvojen kunnossapidosta kierrättämällä E- vitamiinia.

C -vitamiinin vaikutukset ihmisen elimistölle ovat hyvin tunnettuja. Kosmetiikkateollisuudessa seuraavia toimintoja pidetään tärkeimpinä:

1. Lipidiperoksidaation estäminen

2. Melaniinituotannon estäminen

3. Kollageenin muodostumisen edistäminen

Meidän täytyy siis varmistua, että ihollamme on tarpeeksi C -vitamiinia. C -vitamiinin paikallinen lisääminen on järkevää, mutta… C -vitamiini liuoksena on luonnostaan epästabiili. Joutuessaan valon ja ilman kanssa kosketuksiin, se hapettuu ja menettää parhaimmat ominaisuutensa. Niinpä askorbiinihappoliuoksella on rajoitettu säilyvyysaika ja se tulisi käyttää kolmen viikon sisällä valmistuksesta. On helppo havaita milloin askorbiinihappo on hapettunut, koska se muuttuu väriltään kellertävän ruskeaksi. Kun liuos alkaa muuttua vaalean keltaiseksi, C -vitamiinia on vähemmän kuin alkuperäisessä tiivisteessä. Monien valmistajien tuotteissa on esim. 10 % askorbiinihappoa. Neljän viikon kuluttua vitamiinipitoisuus on pudonnut 5 %:iin eli puoleen, mitä alun perin oli. Kolmen kuukauden kuluttua voi jo unohtaa saavansa mitään hyötyä tuotteen C -vitamiinista. Jotkut valmistajat lisäävät tuotteeseen keltaisen ruskeaa väriä saadakseen voiteen näyttämään ruskealta. Askorbiinihapon hapettumisen peittämiseksikö? Askorbiinihappotuotteet tulisi myydä jauheena, jonka asiakas itse sekoittaisi veteen. C -vitamiinin pH on luonnostaan matala ja askorbiinihappo toimii kuten alfahydroksihapot, jotka pehmentävät soluliimaa sarveiskerroksen solujen välillä ja lisäävät C -vitamiinin imeytymistä alempiin ihokerroksiin. Tämä ei kuitenkaan takaa C – vitamiinin imeytymistä itse soluun. C -vitamiinin on vaikea läpäistä soluseinä, koska se on vesiliukoinen molekyyli. Kun se yhdistetään helposti seinämän läpi menevään molekyyliin, magnesiumaskorbyylifosfaattiin (VCPMg), vitamiinipaketti muuttuu solun sisällä askorbiinihapoksi, fosfaatiksi ja magnesiumiksi.

Koska C -vitamiini on instabiili myös VCPMg-yhdisteessä ja hapettuu helposti, sitä on vaikea käyttää kosmeettisissa tuotteissa. Jotta C -vitamiini saataisiin stabiilimmaksi, on kehitetty askorbyylitetraisopalmitaatti (VCIP), jossa askorbiinihappomolekyyliin on lisätty neljä rasvahappomolekyyliä. Näin askorbyylitetraisopalmitaatti on rasvaliukoinen ja äärettömän stabiili. C -vitamiini on vain viidesosa tästä suurestamolekyyliyhdisteestä, mutta koska molekyyli läpäisee helposti sarveiskerroksen ja soluseinämät, pienikin määrä C -vitamiinia saa aikaan muutoksia solussa. Tuloksena tästä melaniinin tuotanto on kontrolloitua, kollageenin tuotanto piristyy jaantioksidanttien suojaava vaikutus tehostuu.

(En minä kaikkea tuota kemiaa sitaatissa käsitä… :D). Ihan ensimmäisinä päivinä ihoni helahti punaiseksi voiteitten lisäämisen jälkeen, mutta viikon jälkeen iho tottui. Jo heti alkuun iho tuntui käsittämättömän sileältä. Tähänastisen kokeiluni perusteella olen niin vakuuttunut vitamiinihoidoista, että aion jatkaa ihoni hoitamista niillä – sekä sisäisesti että ulkoisesti. Katsotaan vaikuttaako pitkäaikainen käyttö yhtä hyvin kuin Adobe Photo Shop Creme!

 

PS. Olen myös opiskellut ahkerasti Mariella Sarkiman kirjaa Make up bible. Siinä on kerrottu kaikki (ja vähän enemmänkin), mitä naisen tarvitsee meikkaamisesta tietää. En meikkaa arkena kotona meikkivoidetta enempää, ja kun viikonloppuisin omaksi ja ukkoni iloksi laitan meikkiä, kuulen tavallisesti kommentin: ”Mihinkäs kokkareille sie oot menossa kun oot naamas noin värjännyt?” Eli meikkaaminen on ihan mun oma juttu, josta en myöskään luovu 😀

Mainokset