Uudessa FIT Karppaaja -lehdessä esitetään kysymys ”Miksei pekoni lihota?”. Asiantuntijoina haastatellut lääkärit Olli Sovijärvi ja Antti Heikkilä vastaavat, että (mm.) siksi ettei pekonia syödessä tapahdu insuliinieritystä. ”Ja kun insuliini ei jyllää, lihomista ei tapahdu”.

Insuliinia erittyy paastotessakin. Mutta paastotilassakaan sitä ei erity tasaisella nopeudella vaan pieninä, noin 13 minuutin välein ilmaantuvina sykäyksinä. Oskilloiden (eli ikään kuin värähdellen) erittyvällä insuliinilla on suurempi biologinen teho kuin tasaisella nopeudella erittyvällä insuliinilla.

Lähde: Välimäki, Sane, Dunkel: Endokrinologia (Duodecim 2009)

”Tälle kirjoitukselle ei olisi tarvetta ilman uskomusta: ’Lihavuudessa on kyse hormonihäiriöstä, ja nimenomaan insuliinihormonin häiriöstä. Syödään liikaa hiilihydraatteja, jolloin insuliinipitoisuus veressä nousee. Insuliini varastoi hiilihydraatit rasvaksi. Vain hiilihydraatit lisäävät insuliinin määrää elimistössä. Siksi niitä on vältettävä’.

Välillä kuulee tosiaan väitteen, että ainostaan hiilihydraatit lisäävät insuliinin eritystä. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan proteiinipitoiset ruuat lisäävät myös insuliinin eritystä. Totta kylläkin on, että hiilihydraatteja rajoittamalla voidaan tehokkaasti vähentää päivittäisiä insuliinivasteita. Mutta mutkia ei vain pidä vetää liian suoriksi.

Vuonna 1997 australialaiset tutkijat julkaisivat yhden kaikkein keskeisimmistä tutkimuksista eri ruokien insuliinivasteista (Holt et al., kaikille avoin kokoteksti). Tätä tutkimusta on sittemin lainattu runsaasti ja mm. suosittu Mendosan insulin score –taulukko perustuu tähän tutkimukseen. Tutkimus toteutettiin terveillä. Pointti tästä tutkimuksesta on seuraava:

myös proteiini- ja rasvapitoinen voi lisätä insuliinin eritystä yhtä paljon kuin hiilihydraattipitoinen

Esimerkiksi 240 kcal annos naudanlihaa tai juustoa lisää insuliinineritystä enemmän kuin 240 kcal annos valkoista pastaa tai aamiaispuuroa. Jos verrataan hiilihydraattpitoisten aamiasruokien, muiden hiilihydraattien ja proteiinipitoisten keskimääräisiä insuliinivasteita niin huomataan hiilihydraattipitoisten aamiaisruokien aiheuttavan samankaltaisia insuliinivasteita kuin proteiinipitoiset ruuat.

Lähde: Reijo Laatikainen pronutritionist.net

Olen puhunut kymmenettä vuotta hiilaritietoisen ruokavalion puolesta. Kannatan ehdottomasti tärkkelystä ja sokeria sisältävien höttöhiilareiden karsimista tai edes selkeää rajoittamista ruokavaliossa. Mutta viime aikoina mediassa esitetyt ”perustelut” hiilihydraattirajoitukselle saavat minut aika tavalla kiusaantumaan ja suorastaan häpeämään. Varsinkin kun näitä kansaa kosiskelevia pötypuheita esitetään lääkäreiden auktoriteetilla.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on tehokas tapa laihduttaa, ja hiilarikontrolli on mainio tapa pysyä ihannepainossa. Mutta niin kauan kuin sen perusteluiksi esitetään niin karkeita yksinkertaistuksia, että ne muuttuvat jo tahallisiksi valheiksi, ja niin kauan kuin jatketaan fysiikan lakien uudelleen kirjoittamista väittämällä, etteivät rasvakalorit lihota  (ja esimerkiksi  että mikroaaltouunin käyttö on lähes kuolemaksi ) koko ruokavalio on äärimmäisen helppo leimata huuhaaksi.

Ikävä tosiasia siis on, että myös pekonin syöminen aiheuttaa insuliinin erittymistä – ja liiat rasvakalorit lihottavat siinä missä muutkin liiat kalorit.

PS. Syön pekonia silloin tällöin kuten kuvasta näkyy. En edes omista mikroaaltouunia. Mutta en silti pelkää saavani niistä säteilyä tai sairastuvani jos joskus syön mikrotettua ruokaa (sitähän ravintoloissakin etupäässä syötetään).

Mainokset