Olemme asuneet Saksassa jo yli 11 vuotta. Pikkuhiljaa olemme opetelleen tekemään saksalaisia perinneruokia (ja minä vapaita sovelluksia niistä). Vastikään kokeilimme ensimmäista kertaa valmistaa Leberknödeleitä (vapaasti suomennettuna maksamöllyköitä tai -klimppejä) sekä Rouladea saksanhirven mahaosasta (vieläkin vapaampi suomennos maharullaati).

LEBERKNÖDEL

Ukko teki perinteisen saksalaisen reseptin mukaisia möllyköitä (kuvassa). Niihin tarvittiin

  • kaksi saksansämpylää
  • maitoa sämpylöitten pehmentämiseen
  • 700 g maksaa
  • 150 g savupekonia
  • 2 isoa sipulia
  • 250g kauraleseitä

Sämpylöitä pehmennetään maidossa jonkin aikaa. Sipulit höyrytetään pehmeiksi. Maksa jauhetaan lihamyllyssä. Samoin savupekoni, ja sitten pehmenneet sämpylät. Lopuksi jauhetaan myös sipulit lihamyllyn läpi, ja sekoitetaan koko taikina puukauhalla. Maustetaan suolalla ja mustapippurilla sekä maun mukaan yrteillä. Möllyköitä keitetään 80°C vedessä kunnes ne pulpahtavat pintaan.

Annoksesta tuli 20 isoa knödeliä. Miehen annos on kolme tai neljä kerrallaan, joten niistä riitti useampaan syöntikertaan. Pakastimme osan.

VARPUN MAKSAMÖLLYKÄT

  • 6 pientä ruishapankorppua
  • maitoa hapankorppujen pehmentämiseen
  • 150 g maksaa
  • 1 keskikoinen sipuli
  • suolaa, mustapippuria ja yrttejä
  • 100 g kauraleseitä (laitoin osan maamantelia)

Valmistustapa oli sama kuin edellä. Annoksesta tuli 10 pienehköä knödeliä, eli kolmeen syöntikertaan.

Knödelit syödään lihaliemessä. Minulla oli tallessa ylijäänyttä paistilientä, joten käytimme sitä. En käytä koskaan lihaliemikuutioita, minusta ne tekevät kaikesta ruuasta niin standardinmakuista. Keitän aina luista ja yrteistä liemet itse. Mutta jos haluat valmiskuutioita käyttää, Herbamaren kasviskuutiot ovat minusta parhaimman makuisia.

Nämä ovat kätevää pikaruokaa, kun tekee valmiiksi annoksiksi pakastimeen. Ja aineksinahan voi käyttää vaikka mitä, mielikuvitus on rajana! Jauhelihamöllyköitä, kasvismöllyköitä, linssimöllyköitä…

 

MAHARULLAATI

Rouladeja voi valmistaa monenmoisista aineksista. Meillä oli tällä kertaa rullattavana saksanhirven mahaa (ei siis mahalaukkua, vaan se pintakerros; en todellakaan tiedä mikä se ruhonosa on suomeksi). Ukko oli saksanhirveä paloitelleessaan irrottanut valmiiksi annoksiksi rullaatilihoja eli sellaisia litteitä levyjä. Hän höyrytti kattilassa sipulia ja porkkanansiivuja, pilkkoi joukkoon omenan, pehmensi kiehuvassa vedessä muutaman kuivatun luumun, jotka pilkkoi palasiksi.

Sitten hän siveli lihoille sinappia, laittoi nuo ainekset sinne, ja kääri rullalle. Koska meillä ei sattunut olemaan puuvillanarua, hän kiinnitti rullan grillipuutikuilla. Rullaati sai olla uunissa ensin grillivastuksilal hetken ja sitten 170 °C kunnes se oli kypsää. Kypsyyden huomasi tuoksusta, en tullut katsoneeksi aikaa… :). Herkullista oli. Ukko saa tehdä toistekin!

Mainokset