Runoileva herbaalimaisterinne pohtii tänään sellerin ja seksin suhteita. Mitä yhteistä niillä on, paitsi että molemmat alkavat se’ellä? Aivan kuten sängyssä tehdään nu’ulla alkavia asioita, myös sellerillä – toden totta – on linkki seksiin.

http://www.flickr.com/photos/tiaragwin/

mikä kalkkeutumisen syy?

            selleri ja seksi?

juhli varpun kanssa!

           sokeripala grammaa cola?

kissa fruktoosi –

tanssii fatima…

japanilainen hakusanaruno
tuntematon runoilija*

Selleri itsehoidossa:

Mutta onko kyseessä juuri- vai varsiselleri? Lyhyt, kyhmyinen ja topakka vai hentoinen, pitkä juomukas lörpäke? Molemmilla on kannattajansa. Viisas valikoi kaikenlaisia sellereitä. Sillä sellerissä on paljon piitä, joka kaunistaa hiuksia ja kynsiä; kaliumia, jota metsästäjä-keräilijät saivat ravinnostaan moninkertaisesti meihin verrattuna (ties vaikka olisi Conan Barbaarin salainen ase!); ruotisellerissä on runsaasti karotenoideja ja  folaattia. Lehdissä on enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin varressa. Treenien jälkeen selleripitoinen mehu tasapainottaa elektrolyyttejä.

Selleri alentaa verenpainetta, lievittää lihaskramppeja ja on hyväksi reumatismissa, kihdissä ja munuaisongelmissa.

Selleri vaikuttaa myös intiimihygieniaan: sen haihtuvat öljyt tuohoavat limakalvoilla bakteereja ja sieniä. Ne estävät virtsatietulehduksia virtsaneritystä lisäävän vaikutuksensa vuoksi ja lievittävät virtsankarkailua. Siemenöljy estää tulehdusbakteerien leviämistä virtsa- ja sukuelimissä.

Selleri laihduttajille ja karpeille:

Selleri laihduttaa ja torjuu nälkää. Varsinkin raaka selleri poistaa kehosta nestettä ja selluliittia. Varsissa sanotaan olevan ”negatiivisia kaloreita” eli kasvi kuluttaa aineenvaihdunnassa enemmän energiaa kuin mitä se sisältää. Sellerin pureskelu aterian jälkeen vähentää hiilihydraattien himoa ja edesauttaa ruoansulatusta.

Varoitus:

Raskaana ollessa ei pitäisi syödä sellerinsiemeniä eikä isompia määriä yrttiä. Sen sijaan jos podet heikkoja kuukautisia, sitä kannatata rouskutella, koska se saattaa lisätä vuotoja. Lisäksi kannattaa suosia luomuselleriä, sillä sellereissä saattaa olla ennemmänkin hyönteismyrkkyjäämiä.

Sellerin eroottinen historia:

No niin, nyt päästään asiaan! Antiikin Rooman valtakunnan naiset söivät selleriä lisätäkseen intohimoaan. Sellerikeitto oli myös Madame de Pompadourin suosiossa afrodisiakkisen (lempeä nostattavan) vaikutuksensa vuoksi. Vanhana noitana tiedän myös konstin ehkäistä huimausta ja putoamista luudalla lennettäessä: ennen lentoa kannattaa pureskella sellerinsiemeniä. Näin opetettiin meille noidille jo keskiajalla.

Sellerinkäytölle afrodisiakkina on pitkä historia. Sen väitetään sisältävän androsteronia eli heikkoa mieshormonia, jota ihmiskehossa vapautuu hien ja virtsanerityksen mukana.

Selleriallergikolle:

Selleriallergia ei ole kovin harvinaista. Androsteronia sisältävät ainakin tryffelit (sienet ei suklaa :)). Mutta onhan afrodisiakkeja laaja kirjo. Voin kirjoitella niistä myöhemmin lisää.

Tunnettuja sellerinsyöjiä:

Mieleeni ei tule kuin Stan Laurel. Ohukais- ja Paksukais -elokuvissa Ohukainen rouskutteli kovaäänisesti sellerinvarsia. Jos oikein muistan Stan Laurelin heikkous olivat naiset ja hän oli naimisissa neljä kertaa…

Ja lopuksi Skepsiskerhon Virallinen Kyseenalaistaja huomauttaa:

Tavallisesti aina, kun johonkin ruoka-aineeseen liitetään lemmennostatusominaisuuksia, kyse on monipuolisesti antioksidantteja sisältävästä ravinteikkaasta tuotteesta, jossa saattaa olla heikkoja hormonaalisia ominaisuuksia. Toisin sanoen yhdellä soppalautasellisella ei ehkä vielä selleri tanassa kimmota ruokapöydästä lemmenvuoteelle, mutta säännöllinen käyttö saattaa jo jotakin vaikuttaakin.

Lähteet

Phyllis A. Balch: Prescription for Nutritional Healing
Brigitte Mars: The Sexual Herbal
Sinikka Piippo: Elinvoimaa mausteista

kiitos: Anne, Sari, Mikko ja muut naamakamut!

*Hakusanoja, joilla tänään on tultu blogiini.

Mainokset