Syöpälääkäri ja tutkija David Khayat on kirjoittanut hurmaavasti ranskalaisen oppaan aiheesta: miten syödä ja elää välttääkseen syövän. Hurmaava ranskalaisuus on esimerkiksi sitä, että keskieurooppalaiseen tapaan Khayat pitää sopivana päivittäisenä viiniannoksena 1-3 lasillista (ja suomentajan on tietenkin pakko ollut lisätä suomalaisasiantuntijoiden marmatus aiheesta), ja sitä, että elämän aistinautintoihin suhtaudutaan arvostuksella ja ilolla. Terveyttä voi tavoitella näinkin!
Esipuheessa syöpäepidemiologian emeritusprofessori Lyly Teppo kirjoittaa:

“Syöpätutkimuksen hankalimpia kohteita on selvittää ravinnon osuus syövän synnyssä eli mitkä ravinto- ja lisäaineet aiheuttavat syöpää ja mitkä suojaavat siltä. Tutkimuksen vaikeus johtuu osaksi syövän pitkästä itämisajasta. Nykyhetken ruokailutottumukset vaikuttavat – jos vaikuttavat – syövän kehittymiseen vasta 20-40 vuoden kuluttua. Tuona aikana ruoat ja ravintotottumukset ehtivät muuttua moneen kertaan, mikä vaikeuttaa seurantatutkimuksista tehtäviä päätelmiä. – Toinen ravinnon ja syövän välisen yhteyden selvittämistä vaikeuttava seikka on se, että osa tutkimuksista on menetelmällisesti puutteellisia. Joskus tutkijoilla on jopa tuloksia ja niiden tulkintaa vääristävä ennakkoasenne: he pyrkivät siihen, että tulokset tukevat heidän omia teorioitaan. Onkin ymmärrettävää, että ravinnon ja syövän välisistä yhteyksistä on saatu keskenään ristiriitaisia tuloksia. Tiedotusvälineet julkaisevat halukkaasti terveyteen liittyviä repäiseviä uutisia, jotka muka kumoavat aikaisempia havaintoja, vaikka niiden luotettavuudesta ei olisikaan takeita. Loppujen lopuksi asiantuntijoidenkin on usein vaikea päätellä tutkimusten viidakossa, mihin uskoa eli mikä on ravintotekijöiden ja syövän välisessä yhteydessä ”totuus“. Maallikoille se on lähes mahdotonta, ja ohjenuoraa etsiessään he joutuvat luottamaan asiantuntijoiden tulkintoihin. Mutta ”asiantuntijoita“ on monenlaisia. Ja selvää on, että ajan myötä tutkijoidenkin käsitykset muuttuvat ja parin vuosikymmenen kuluttua osa nykykäsityksistä on jo vanhentuneita.“

Lainaan Lyly Teppoa näin pitkästi, koska hän on asian ytimessä. Tuo sanoma pätee kaikkeen terveysviestintään, ja olisipa todella älyllisesti ihastuttavaa, jos useampikin kansankunnan kaapin tai itse pystyttämänsä kaapin päällä pönöttävä terveysviisas(telija) tämän myöntäisi.
Khayat on joka tapauksessa pätevä ihminen kirjoittamaan kirjan aiheesta. Hän on sekä lääketieteen että biologian tohtori. Hän on työskennellyt syöpälääkärinä ja tutkijana, syöpätutkimuksen professorina sekä johtanut Ranskan kansallista syöpäohjelmaa. Hän on niin syvällisesti perehtynyt alueeseensa, että hänellä on kanttia myöntää tutkimustiedon epävarmuus joissakin kohdin.
Khayat esittää kiinnostavia kysymyksiä: ”Miksi rintasyöpä on harvinaisempi japanilaisilla kuin amerikkalaisilla naisilla? Miksi Australiassa ja Uudessa-Seelannissa esiintyy useammin suolistoyöpää kuin Ranskassa tai Italiassa? Miksi Saksassa on vähemmän vatsasyöpää kuin Japanissa tai Ugandassa? Miksi ihosyöpä on tavallisempaa Israelissa kuin Irlannissa? ”Jne.
Niin, miksi?

http://www.flickr.com/photos/smithsonian/2940665939/

Ihmisten perimässä on tietenkin eroja asuinmaasta riippuen. Se merkitsee eroja altistumisherkkyydessä. Lisäksi tietyt tulehdukset ovat joillakin alueilla yleisiä ja toisilla melkein tuntemattomia. Jos tulehdus suurentaa syöpäriskiä, se voi selittää maantiteteellistä vaihtelua kyseisen syövän esiintymisessä. Mutta väistämättä vahvistuu myös käsitys, että ravintotottumuksilla on osuutensa syövän historiassa ja maantieteessä – joko yksinään tai muiden riskitekijöiden ohella.

Maailman Terveysjärjestön WHO:n ennusteen mukaan vuonna 2020 syöpään sairastuneita on jo 20 miljoonaa, ja syöpään kuolee 10 miljoonaa.

Ranskassa rintasyöpä vaatii yhden potilaan hengen joka tunti.

Suomessa syöpä on peruskuolemansyy joka viidennessä tapauksessa.

http://www.flickr.com/photos/statelibraryofnsw/3072306085/

SYÖVÄN SYYT
1. Tupakka on ylivoimaisesti tärkein yksittäinen syövän aiheuttaja kaikkialla maailmassa. Riippumatta siitä, miten sitä nautitaan. Tupakka aiheuttaa syöpää aina: poltettuna, pureksittuna, savukkeina tai piipullisina, filtterillä tai ilman, kevyt- tai normaaliversiona. Saman riskin ottaa, kun tupruttaa tupakan tapaan muita kasvikunnan tuotteita, esimerkiksi marihuanaa. Niin kauan kuin tupakoit, kaikki muut syöpää ehkäisevät toimenpiteesi ovat vain mieltäsi rauhoittavaa kosmetiikkaa.
2. Toisen kolmanneksen syövistä aiheuttavat hormonikorvaushoidot. Estrogeeni altistaa rintasyövälle ja kohdunrungon syövälle ja testosteroni voi laukaista eturaihassyövän. Khayat kirjoittaa: ”Jos kysytään, voiko syöpäriskiä ehkäistä vaikuttamalla hormonitoimintaan, on ensin vastattava kielteisesti. Toisaalta on olemassa tieteellistä näyttöä, joka sallii toivon ja jopa myönteisen vastauksen kysymykseen. Ruokavaliolla näet on kieltämättä vaikutusta hormoniemme toimintaan.“
3. Kolmas syöpäsairauksien syy ovat tulehdukset ja ympäristötekijät. Nämä selittävät noin viidenneksen sairastumistapauksista. Monet tulehdusperäisen syövän aiheuttajat saamme siitä, mitä syömme ja juomme. Khayat toteaa:“Ympäristön saastuminen aiheuttaa arviolta noin viisi prosenttia syövistä. Se selittää mm. leukemian ja eräiden muiden syöpälajien poikkeuksellisen määrän maanviljelijöiden joukossa. Me kuluttajat kohtaamme nuo riskit, kun lautasellamme on vihanneksia ja hedelmiä.“
4. Noin viisi prosenttia syöpätapauksista johtuu ultraviolettisäteilystä ja maaperän radonkaasusta.
5. Vain noin viisi prosenttia syöpätapauksista vanhemmilta peritty mutantti geeni.
Tupakka, hormonit, tulehdusta aiheuttavat tekijät, ympäristön saastuminen, fyysiset tekijät ja perinnöllisyys kattavat 80% syövän syistä. Ravinto on syynä lopuissa 20%:ssa.

 

SYÖPÄ LAUTASILLAMME

”Voiko siis ravinto, nauttimamme ruoka ja juoma, aiheuttaa syövistä viidenneksen? Luultavasti paljon enemmänkin, kun huomioon otetaan ravinnon myötä elimistöömme kulkeutuvat saasteet, säteily ja tulehduttajat. Melkoisella varmuudella voidaan väittää että reipas kolmannes syöpätapauksista liittyy suoraan tai epäsuorasti nauttimaamme ravintoon. – Monestakaan syystä, ja toisin kuin monet meille uskottelevat, ei ole mahdollista yksilöidä minkään ruoka-aineen terveysvaikutusta. Väite, että jonkin ravintoaineen poistaminen ruoakvaliosta tai jonkin toisen lisäämienn estäisi syöpää, on pötyä. Jos tupakkaa ei oteta lukuun, tällaiset neuvot ovat katteettomia. – Jotkut tarjoavat meille liiaksi yksinkertaistettua tietoa, jolla ei ole ehkä juuri meidän kohdallamme katetta. Esimerkiksi punaista lihaa ei voi julistaa kirkkain silmin ja parannusta luvaten pannaan, jos sivuuttaa tai unohtaa sen, mistä tuo liha on peräisin, miten kyseiset eläimet on ruokittu ja kasvatettu, miten pihvi valmistettu ja millaiset määrät kullakin aterialla syödään. – Ruokavaliot ja niiden seuraukset vaihtelevat suuresti ja ovat vaikutuksiltaan äärimmäisen mutkikkaita. Niinpä on paras olla uskomatta yksinkertaistuksiin ja yleistyksiin. Niistä totuutta ei löydy, ja siksi näissäkin asioissa kannattaa turvautua terveeseen järkeen. Sen varassahan ihmiskunta on selviytynyt vuosituhansien ajan, ja olen varma että näin on vastakin.“

Tarkoituksella en paljasta Khayatin konkreettisia ruokavalio-ohjeita syövän ehkäisyyn. Suosittelen retkeä kirjastoon tai kirjakauppaan!

David Khayat: Syötkö riskiruokaa? Syöpälääkärin paljastuksia ruoan terveysvaikutuksista (Gummerus 2012)

Aiheesta blogissani:

Torju syöpä syömällä

Mainokset