Sain sähköpostissa linkin videosarjaan, johon olin jo tärmännyt Carb Sane Asylum -blogissa. Viestin mukaan 10% tyydyttyneen rasvan rajoituksen ravitsemusohjeisiin oli kirjoittanut toimittaja. Uskallan epäillä.

Ensimmäisen ruokapyramidin laatimisesta vastannutta tutkijaryhmää johtaneen Luise Lightin näkemys tapahtumien kulusta:

Where we, the USDA nutritionists, called for a base of 5-9 servings of fresh fruits and vegetables a day, it was replaced with a paltry 2-3 servings (changed to 5-7 servings a couple of years later because an anti-cancer campaign by another government agency, the National Cancer Institute, forced the USDA to adopt the higher standard). Our recommendation of 3-4 daily servings of whole-grain breads and cereals was changed to a whopping 6-11 servings forming the base of the Food Pyramid as a concession to the processed wheat and corn industries. Moreover, my nutritionist group had placed baked goods made with white flour  including crackers, sweets and other low-nutrient foods laden with sugars and fats  at the peak of the pyramid, recommending that they be eaten sparingly. To our alarm, in the revised Food Guide, they were now made part of the Pyramid’s base. And, in yet one more assault on dietary logic, changes were made to the wording of the dietary guidelines from eat less to avoid too much, giving a nod to the processed-food industry interests by not limiting highly profitable fun foods (junk foods by any other name) that might affect the bottom line of food companies.
But even this neutralized wording of the revised Guidelines created a firestorm of angry responses from the food industry and their Congressional allies who believed that the farmers department (USDA) should not be telling the public to eat less of anything, including saturated fat and cholesterol, meat, eggs and sugar.
I vehemently protested that the changes, if followed, could lead to an epidemic of obesity and diabetes  and couldn’t be justified on either health or nutritional grounds. To my amazement, I was a lone voice on this issue, as my colleagues appeared to accept the policy level decision. Over my objections, the Food Guide Pyramid was finalized, although it only saw the light of day 12 years later, in 1992. Yet it appears my warning has come to pass. A Fatally Flawed Food Guide by Luise Light, Ed.D

Lightin loppuunmyydyssä kirjassa What to Eat tapahtumien kulku esitetään tarkemmin. Kyllä tutkijoiden konsensus silloisen tutkimusaineiston perusteella oli se, että tyydyttyneen rasvan määrää kannattaa rajoittaa. Se kai tutkijoiden valtavirran käsitys on yhä vieläkin. Mutta se viesti ei mennyt läpi lausuntokierroksella, jossa USA:n maa- ja metsätalousministeriö kyseli teollisuuden mielipidettä.

Ihan lyhyenä kommenttina videosarjaan: minusta sokerin laittaminen ylipainoepidemian ainoaksi syntipukiksi on rankkaa tosiasioitten yksinkertaistamista. Samaan aikaan kun kriitikot hilluvat sokerin kimpussa, Food, Inc hieroo tyytyväisenä karvaisia käsiään ja valmistaa lisää roskaruokaa, entisen loufätin sijaan loukarppia. Ja ihmiset jatkavat läskiintymistään.

Lisää lukemista aiheesta löytyy vaikkapa täältä

Junk Food, Inc.

Mainokset