Sanna Pelliccioni on tehnyt IHANAN punajuurikirjan yhdessä valokuvaaja Loviisa Kankaan kanssa. Olen koko illan lukenut ja katsellut ja huokaillut – ja vannonut ukolleni, että tiedän  jo, mitä ruokia syksyn lomalla itäsuomalaisessa piilopirtissä tullaan tarjoamaan. Kunhan appivanhempien punajuurisato on hyvä, eivätkä myyrät ja muut kumppanit käy tihutöissä!

Aloitetaan terveysfaktoista:

Punajuuri on monipuolinen kivennäisaineiden ja vitamiinien lähde, ja se sisältää monia antioksidantteja. Punajuuressa on paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Se sisältää A-, E-, C- ja B-vitamiineja. Punajuuren B-vitamiineissa on folaattia, jonka saanti suomalaisessa ruokavaliossa on vähäistä. Folaatti edistää punasolujen uusiutumista, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja auttaa ylläpitämään verisuonien terveyttä. Punajuuressa on myös paljon kuitua, ja sen energiasisältö on vain noin 30 kcal/100 g. — Punajuurella on uusien tutkimusten mukaan verenpainetta alentava vaikutus, ja se saatttaa ehkäistä dementiaa lisäämällä aivojen verenkiertoa.

Sanna Pelliccioni kertoo myös punajuuren terveydellisistä käyttötarkoituksista ja tavoista vanhan kansan viisauden mukaan. Vanhan kansan viisaudessa on paljon perää, sen huomaa taas kerran.

Miksi me suomalaiset olemme unohtaneet punajuuren? Mielestäni ihan syystä: etikkapunajuuret kaikissa baari- ja muissa bulkkiruoka-annoksissa!  Mutta miten olisi punajuuripesto? Paholaisen punainen wok? Siirtolapuutarhurin naattiletut? Punajuuri-kookoskeitto? Punajuurenlehtikääryleet? Quiche punajuuren naateista? Punajuurijäätelö (et lukenut väärin!)? Punajuuri-suklaakakku? Tai peräti Beetroot Margarita?

Olen tavallisesti hirmuisen huono tekemään mitään ruokaa ohjeen mukaan. Tällä kertaa kävi niin, että tulen kerrankin noudattamaan ohjeita!

PS. Sienivärjääjän tyttärenä ilahduin myös kirjan osiosta, jossa neuvotaan miten punajuurella voi värjätä lankoja ja pitää hauskaa! Vaikka maalata lunta lasten kanssa…

 

Osta kirja Bookysta

 

Punajuuritarinoita blogissani:

Ylistyslaulu mausteyrteille

Sadonkorjuukeittoja

Mainokset