Varpu ja kirjat

Googlasin yhtä tietoa tähän juttuun liittyen, ja törmäsin ikivanhaan keho.netin keskusteluun (en seuraa keho.nettiä itse), jossa oli hupaisa luonnehdinta minusta:

”Varpulla on karppikirjailijana yksi vakava puute: hänellä ei ole mitään luonnehäiriötä, hänen tekstistään puuttuu lennokkaat oivallukset, terävät sivallukset, snobismi, narsismi ja itsekeskeisyys. Kaiken kaikkiaan se on siis selkeää asiaa koko kirja. Ihan ihmettelee että kun sitä ei olla ryyditetty em. mausteilla ihmisille mieluisammaksi, että onko tässä itse se asia joka puhuu puolestaan.”

Hm. Olenko siis tylsä ja sovinnainen ja *järkevä*? En ala! Siitä tosin olen eri mieltä, että lennokkaat oivallukset ja terävät sivallukset vaatisivat luonnehäiriötä ja narsismia (joita minussa ei todellakaan ole). Mutta julistan jo nyt vuoden 2013 lennokkaiden oivallusten ja terävien sivallusten vuodeksi kirjoittajan taipaleellani, joka on muuten juhlavuosikin: olen kirjoittanut ammatikseni nyt 30 vuotta.

Luen tavallisesti useampaa kirjaa yhtä aikaa, mikä ei ole viisasta, mutta johtuu siitä että olen inspiraatiolukija enemmän kuin kurinalainen opiskelija. Kasasin pyödälleni lukuvuoroaan odottavia kirjoja sekä kirjoja, joiden lukeminen on yhä kesken. Näistä tulette kuulemaan vielä ensi vuoden kuluessa, kun aloitan uuden 100 kirjaa vuonna 2013-proggiksen – ja joiden kautta oivalluksia ja sivalluksia toivottavasti syntyy:

1. Master Lam’s Walking Chi Kung. Kiitos kirjasta menee Heli Santavuorelle. Olen kolmanneksen kirjasta lukenut, ja tiedän jo nyt, että tästä tulee yksi tärkeistä kirjoistani.

2. Kim da Silva: Meinen Körper in meine Hände nehmen – Mudras zur Balance und zum Verstehen von Gesundheit und Krankheit (jostain ilmaiskorista löytynyt)

3. Fredrik Colting: Vallankumouksellinen maito (sain tästä arvostelukappaleen, mutta en ole ehtinyt lukea)

4. Kay L. Thomas: Out-of-body awareness (jännittävä kirja siltä osin kuin olen lukenut)

5. Gaston Baissette: Leben und Lehre des Hippokrates

6. Florian Ploberger: Wurzeltantra und Tantra der Erklärungen aus ”Die vier Tantra der Tibetischen Medizin”

7. Dr. Maoshing Ni: Der Gelbe Kaiser – Das Grundlagenwerk der Traditionellen Chinesischen Medizin

8. Susan Greenfield: id – the guest for meaning in the 21st century (lukeminen aina vain kesken, kirja on niin syvällinen että joudun joka kerran palaamaan taaksepäin ja aloittamaan uudestaan…)

9. Marja Ruuti: Oikeaa ravintoa minulle (arvostelukappale, jota olen vasta selannut)

10. Dr John J. Ratey and Eric Hagerman: Spark! How exercise will improve the performance of your brain (kiitos kirjasta Juhani Pitkäselle!)

11. Chögyam Trungpa: Shambhala – Soturin tie (”Kun ihmiset kadottavat yhteyden luontoon, taivaaseen ja maahan, he eivät enää osaa ravita ympäristöään eivätkä hallita maailmaansa”.)

12. Vasyl Kozeljanko: Hopeinen hämähäkki

13, Sir Arthur Conan Doyle: Neljän merkki

14. Thomas Cleary: Zen-oppitunteja johtajille

15. Ted J. Kaptchuck: Das große Buch der chinesischen Medizin – Die Medizin von Ying und Yang in Theorie un Praxis

16. John E. Sarno: The Divided Mind – The Epidemic of Mindbody Disorders

17. Dr. Wighard Strehlow: Hildegard-Heilkunde von A-Z (kiistanalainen versio Hildegardin opeista)

18. Gita Mehta: Joen sutra (”Timanttikauppiaan poika luopuu miljoonaperinnöstään ja ryhtyy munkiksi”)

19. David Servan.Schreiber: Die Neue Medizin der Emotionen – Stress, Angst, Depression: Gesund werden ohne Medikamente

20. Chip & Dan Heath: Switch – when change things is hard (tästä kuten useista muistakin hankkimistani kirjoista on ”syyttäminen” Marko Suomea)

21. Nobuo Shioya: Der Jungbrunnen des Dr. Shoya

22. Nobuo Shioya: Die Kraft strahlender Gedundheit – Neue Vitalität für Millionen körperzellen

23. Hanns Kurth: Rezepte Berühmter Ärtze aus 5000 Jahren

24. Marion Nestle ja Maldon Nesheim: Why Calories Count – From Science to Politics (yhä lukeminen kesken, vaikka kirja on tärkeä…)

25. Robert L. Kelly: The Foraging Spectrum – Diversity in Hunter-Gatherer Lifeways (tästä olen paneutunut vain ravitsemusta koskevaan osioon, muu kirja odottaa lukemista)

26. Richard B. Lee ja Richard Daly: The Cambridge Encyclopedia of Hunters And Gatherers (tätäkin olen lukenut vain valikoiden)

Jos ihan juuri nyt nostaisin näyteikkunaan kirjoja, sinne päätyisivät ainakin

Master Lam’s Walking Chi Kung.

Kay L. Thomas: Out-of-body awareness

Susan Greenfield: id – the guest for meaning in the 21st century

Sami Hilvon Rouva S

Jaan Helmi Koon (ks. linkki)  ajatuksen Hilvon kielestä, mutta itse en turhautunut kirjaa lukiessani hetkeksikään. Näin kirjan kudoksen rakentuvan sivu sivulta ja nautin niin, etten malttanut lukemista keskeyttää.

Hilvo on kansainvälisen tason kirjailija. En tiedä miksi Suomessa kohistaan niin paljon keskinkertaisemmistakin kirjailijoista, kun tämän tason lahjakkuuksia olisi tarjolla. Oivoi tätä elämän epäoikeudenmukaisuutta!

Orhan Pamukin Nimeni on Punainen. Oma kirjani on saksankielinen käännös Rot ist mein Name. Värisyttävän ja järisyttävän ihana kirja.

Ja varmaankin sitten joku Jerry Cotton ihan periaatteellisena provokaationa :D.

LUE MYÖS:

100 kirjaa vuonna 2012

Tämä kirjoitus sai kimmokkeensa tästä: Jenni Haukion kirjahylly

Mainokset