meri

Luennollani viikko sitten nousi esiin muutamia kysymyksiä.

1. D-vitamiini

Ensinnäkin kysymys D-vitamiinin turvallisesta saantimäärästä: Vastasin ylärajaksi 50 mikrogrammaa talvipimeällä (on siis kyse mikro- ei milligrammoista). Huomautin, että isoja D-vitamiiniannosteluja ei kannata harrastaa omin päin ja summanmutikassa, tutkituttamatta D-vitamiinitasoja.

Harvardin asiantuntijoitten mukaan silloin kun auringonvaloa ei ole riittävästi, eikä ruokavaliollakaan saa tarpeeksi täydennystä, 20 mikrogrammaa on sopiva määrä. Heidän mukaansa turvallisen saannin yläraja on 100 mikrogrammaa (4000IU*). Dariush Mozaffarianin mukaan D-vitamiinin runsaan annostuksen mahdolliset hyödyt ovat edelleenkin kiistanalaisia.

Emeritusprofessori Ilari Paakkari sanoo Iltasanomien haastattelussa:

– Tuore Etelänavan retkikunnan jäsenillä tehty tutkimus osoittaa, että auringottomissa olosuhteissa tarvitaan 40 mikrogramman päiväannos D-vitamiinilisää, jotta veren D-vitamiinipitoisuus pysyy vakaana.

Jos siis kuulut niihin lukemattomiin jotka iHerbistä ovat tilanneet 10 000IU:n ja 5000IU:n D-vitamiinikapseleita, kannattaa ottaa nappi suunnilleen joka toinen tai kolmas päivä, mikäli haluat pelata turvallisesti varman päälle ja jollet jatkuvasti seuraa arvojasi lääkärin valvonnassa.

*1 mikrogramma = 40 IU

Lähde: Dariush Mozaffarian: Vitamins and Minerals – Choosing the nutrients you need  to stay healthy (A Harvard Medical School Special Health Report 2010)

2. Taolaista taukojumppaa

löytyy täältä

ja

kasvojoogaa täältä

3. Oikeaa ruokaa

kategoriahaulla Oikeaa ruokaa

4. Tryptofaania mielelle

Minulta kysyttiin hyvää ”yömyssyä” unensaantiin ja suosittelin banaania. En nyt löytänyt sopivaa kirjoitusta täältä blogista, mutta kirjoissani olen aihetta sivunnut. Uusimmassakin.

VHH ja mieliala

5. Ninan suklaakakku

HHT-herkkuohjeita pikkujouluun

Mainokset