Kirjassani Maanantaisoturin dieetti kirjoitan Maanantaisoturin dieetti – ensi maanantai on nyt!Kansi Sanna-Reeta Meilahtinäin:

”Viime aikoina olemme havahtuneet pohtimaan paitsi syömiemme ruokien ympäristömyrkky- ja lisäainekuormaa myös ruokavalintojemme eettisyyttä. Tehomaatalaous harjoittaa eläimiä kohtaan järjestelmällistä julmuutta tehokkuuden ja tuottavuuden nimissä. Me kuluttajat saatamme kauhistella ja päivitellä nähdessämme lehtikuvia teuraalle vietävistä eläimistä, ja me saatamme protestoidan epäinhimillisiä eläinkuljetuksia vastaan. Mutta tosiasialliset toimemme jäävät yleensä sille tasolle, että liitymme eläinten oikeuksia puolustavaan Facebook-ryhmään. Pieni osa eläinten oikeuksien puolustajista on valinnut terrorismin tien. Toimillaan he tavallisesti vahingoittavat ja tuottavat tuskaa eläimille siinä missä tehotuotantoeläinten omistajatkin. Toimivin ja eläinystävällisin vaikuttamistapa on äänestää lompakollaan ja tehdä tietoisia valintoja.”

Kirjan seuraavilla sivuilla kerron sitten käytännön keinot suojella kalakantoja, ja edesauttaa sikojen, lehmien ja kanojen onnellisempaa elämää. Käsittelen myös kysymystä ”Onko kasvissyönti ympäristöystävällisempää ja eettisempää?”. Eettisyyskysymykset eivät nimittäin todellakaan ole mitenkään yksiselitteisiä.

Syömisen pitäisi olla iloista, yksinkertaista ja ravitsevaa. Nykyisin näin on harvoin. Paitsi eettiset valinnat myös erilaiset ruoka-uhat ahdistavat meitä. Onko ruoassani haitallisia lisäaineita, pitääkö minun kulkea E-koodikirja laukussa ostoksilla? Entä ympäristöhormonit (joita saamme esimerkiksi ftalaateista) tai PCB-ympäristömyrkyt? Miten vaikuttaa ruokaan säteilytys?

Lisäahdistuksia aiheuttavat pohdinnat, onko syömäni ruoka terveellistä? Siitäkin kun on eri koulukuntia ja vastakkaisia näkemyksiä.

Ja koska sekään ei vielä riitä, me saatamme sairastua ruoasta muulla tavoin. esimerkiksi norovirus on noussut yhdeksi yleisimmistä elintarvike- tai vesivälitteisten epidemioiden aiheuttajista. Ratkaiseva muutos tapahtui tämän vuosituhannen alkupuolella, kun yksi noroviruksen muoto, sapovirus, joka aiemmin oli sairastuttanut vain pikkulapsia, alkoi tartuttaa myös aikuisia. Tutkijoiden mukaan muutoksen aiheutti se, että virus oli napannut geenin siassa olleelta toiselta virukselta. Jäljet johtavat siis tässäkin eläinten tehokasvatukseen…

Kun parhaillaan kohistaan kovasti raakamaidosta, voi olla paikallaan muistuttaa esimerkiksi listerioosista, jonka leviämisen riskielintarvikkeita ovat esimerkiksi pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot. Täällä Saksassa raakamaidon ostaminen tiloilta suoraan on helppoa, ja tilasta riippuen se maito maistuu joko hyvältä tai pahalta, niistä joskus sairastutaan, aina ei. Väitteet, että teollisesta, ”kuolleesta” maidosta sairastutaan usein, mutta raakamaidosta ei koskaan, eivät yksinkertaisesti ole totta. Raakamaito asettaa suuret vaatimukset tilan hygienialle ja tuotteen kylmäketjulle. Kun ne ovat kunnossa, raakamaito on toki mitä parhainta ravintoa.

Sen sijaan, että olisin kirjassani pyrkinyt levittämään lisää ruokahysteriaa, olen etsinyt selväjärkisiä käytännöllisiä vastauksia näihin kysymyksiin. Apunani olivat  esimerkiksi Animalian toiminnanjohtaja sekä  luottoihmiseni kemikaalikysymyksissä.

Kirjan pääaihe on urbaanin metsästäjä-keräilijän ruokavalio. Kirja on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat säteillä tervettä ja kaunista alkuvoimaa (ahdistuneen kiristelyn sijaan)!

Mene kirjastoon tai tilaa omasi. Lue, niin ei tarvitse enää olla ruoka-ahdistunut.

 

Mainokset