Muumioiden valtimoiden  kalkkeutuminen on taas noussut uutisaiheeksi:

Noin joka kolmannessa muumiossa oli merkkejä ateroskleroosista, ja samoin kuin nykyäänkin, muutokset olivat yleisempiä iäkkäämmillä. Kaikissa muumioissa valtimoita ei enää ollut jäljellä, mutta niissäkin valtimoihin kerääntyneet kalkkeumat olivat usein säilyneet paikoissa, joissa valtimot olivat ammoin sijainneet.

Koska muumiot olivat eri puolilta maailmaa ja eri aikakausilta, tutkijat uskovat valtimoiden kalkkeutumisen olleen maailmanlaajuinen ilmiö tuhansien vuosien ajan. Egyptin muumioista ateroskleroosia on löytynyt aiemminkin, mutta tutkijat ovat ajatelleet sen johtuneen varakkaiden kansanryhmien rasvaisesta ruokavaliosta. Nyt saadut tulokset kuitenkin viittaavat siihen, ettei valtimoiden kovettuminen rajoittunut vain eliittiin tai tiettyä ruokavaliota noudattaviin.

Jos havainnot pitävät paikkansa, on mahdollista että ateroskleroosi ei ole vain moderniin elämäntapaan liittyvä elintasosairaus, vaan osa ihmisen ikääntymistä.

Lähde: terve.fi

Olen pari vuotta sitten kirjoittanut  blogissani aiheesta Muumioiltakin löytyy ahtautuneita verisuonia. Jutussa Hesarin otteessa on kumma väittämä, että muinaiset egyptiläiset olisivat syöneet kevyemmin kuin nykyihmiset. Muumiot siellä ovat edustaneet yläluokkaa, esimerkiksi papistoa, joka ruokki itseään tyydyttyneellä rasvalla, leivällä (joka sisälsi rasvaa ja munia), kakuilla (jotka sisälsivät eläinrasvaa ja  öljyjä) sekä oluella.

Interpretation of the hieroglyphs indicates that the diet consisted mainly of beef, wildfowl, bread, fruit, vegetables, cake, wine, and beer. Many of these food items would obviously have contributed to an intake of saturated fat, and our analyses of the individual meat and wildfowl they consumed would demonstrate that all provided greater than 35% of energy from fat. Goose, which was commonly consumed, contains around 63% energy from fat with 20% being saturated, while the bread that was eaten differed from that consumed today, often being enriched with fat, milk, and eggs. The cakes were typically made with animal fat or oil.

Nyt tutkijat ovat löytäneet merkkejä valtimokovettumista metsästäjä-keräilijöittenkin muumioista.

Amerikkalaistutkijat löysivät merkkejä valtimonkovettumataudista muumioilta, jotka olivat eläneet esihistoriallisella ajalla metsästäjä-keräilijäyhteisöissä. – –

Valtimonkovettumataudin löytyminen muinaisilta metsästäjä-keräilijöiltä ravisteleekin voimakkaasti tähänastisia käsityksiä sairauden synnystä. Sairauden tärkeimpiä riskitekijöitä ovat niin sanottu paha kolesteroli, tupakointi ja liikkumaton elämäntapa.

Koska kaikki nämä riskitekijät ovat tyypillisesti yleisempiä teollistuneissa länsimaissa, valtimonkovettumatautia on pidetty elintasosairautena. On myös ajateltu, että jos ruokavaliomme ja elintapamme olisivat lähempänä metsästäjä-keräilijöitä, riski valtimonkovettumatautiin laskisi.

Muumiotutkimusta johtanut professori Caleb Finch Etelä-Kalifornian yliopistosta kuitenkin sanoo, että tuoreiden löytöjen valossa tarvitaan uusia selityksiä. Hänen mukaansa valtimonkovettumatauti voi olla ihmisen ikääntymiseen liittyvä biologinen ja universaali ilmiö.

Kirjoittaa Jani Kaaro Hesarissa

Nuo tutkimusuutiset pistävät pakan hauskasti sekaisin. Egyptiläistutkimuksesta vedettiin johtopäätöksiä, että syynä oli rasva. Ja kun vielä tiedetään että ”herra Kivikautinen” eli jäämies Ötzikin oli sairastanut verisuonten kalkkeutumista, olemmekin jo jännän äärellä: eikö edes paleoruokavalio ole ihmisterveyden pelastus :P?

Järjen ääntä keskustelussa edustaa (taas kerran) Stephan Guyenet Whole Health Source -blogissaan:

The mummy data do not overturn our thinking about atherosclerosis; they simply confirm what we already knew from other sources: developing atherosclerosis with age is part of being human, but the modern diet and lifestyle increase its severity, particularly in the coronary arteries, contributing to a higher risk of heart attack.

Eli tämä tutkimusaineisto ei mullista sitä, mitä jo nyt tiedämme ateroskleroosista (valtimonrasvoittumistaudista). Valtimokovettumien syntyminen on osa vanhenemisprosessia, mutta nykyinen ruokavalio ja elämäntapa lisäävät sen vahingollisuutta synnyttäen suurempaa sydänkohtauksen riskiä.

Mainokset