karkkipää

Minulta kysyttiin, miksi laitoin Facebook-ryhmämme nimeksi Pätkädieetti (TM Varpu). Kysyjän mukaan kyseessä on elämäntapa eikä dieetti (määräaikainen ruokavalion muutos). Ymmärrän pointin mitä mainioimmin, mutta tässä kuitenkin perusteluja:

Meidän ryhmämme pätkii syömisiään monilla eri metodeilla. osa mehupaastoaa,  osa pätkä-ENEilee, osa noudattaa 24 tunnin paastojaksoa, yksi vuoropäiväpaastoilee jne. Siksi ajattelen, että yhteistä näille kaikille on se, että muutetaan ruokailusysteemiä säännöllisin väliajoin. Ja vaikka tarkoituksena on testata, löytyisikö näistä versioista itselle sopiva laihtujan / painoa hallitsevan elämäntapa, ne päivän poikkeamat voi mieltää dieetiksi. Me siis diettaamme pätkittäin.

Tähän mennessä enemmistö on pudottanut painoa. Mutta kaikki eivät ole. Emme siis ole löytäneet PikaIhmeDieettiä (TM Suuri Huijaus) :).

Ongelmiakin on ilmennyt:

Meillä IBS-mahaisilla pätkäpäivät turvottavat ja ärsyttävät mahaa. Ärtyvästä suolesta kräsivien kannattaa tietysti ensinnäkin karttaa FODMAP-hiilareita. Mutta sen niin minä kuin Sointukin tiedämme jo. Turvotusta ovat valittaneet muutkin, ainakin Outi.

Yksinkertainen keino vähentää FODMAP-hiilihydraatteja on välttää seuraavia elintarvikkeita:

  • Palkokasveja (linssit, pavut, herneet)
  • Sipulikasveja
  • Kaaleja
  • Makeisia ja muita tuotteita, joissa on ksylitolia, sorbitolia, mannitolia tai maltitolia
  • ”Vatsajugurtit” ja ”terveysjuomat”, jotka sisältävät lisättyjä kuituja, inuliinia ja frukto-oligosakkarideja (FOS)
  • Laktoosia eli maitosokeria (siirtyä laktoosittomiin maitotuotteisiin)

Jos edellä mainittujen ruokien välttäminen ei vähennä oireita, voi kokeilla ruokavalion tiukentamista. FODMAP-hiilihydraatteja on runsaasti myös seuraavissa ruoka-aineissa: vehnästä, rukiista ja ohrasta valmistetut viljatuotteet (leivät, hiutaleet, murot, puurot, leivonnaiset), omena, päärynä, kirsikka, luumu, vesimeloni, parsa, artisokka, sienet. Jos tarvitaan näin suuria muutoksia ruokavaliossa, on syytä kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen, jolloin varmistetaan ruokavalion turvallisuus.

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Olen huomannut, että ainakaan minun mahalleni ei täyspaasto eivätkä liian pitkät ruokavälit sovi. Minulla auttaa miedon Molkosan-veden juominen pitkin päivää sekä pätkäpäivien ruoan nauttiminen enimmäkseen keittoina tai smoothieina. ”Nousen paastosta” smoothien tai Varpun myslin avulla. Kahvi ärsyttää pätkäpäivinä mahaa, joten vähennän sen juomisen minimiin, juon sen verran kuin kofeiininarkkari tarvitsee.

Pari testihiirtä on valittanut välipäivinä ilmennyttä ahmimisreaktiota. Jos sellaista ilmenee, niin mielestäni kannattaa miettiä kuvio uusiksi. Pätkädieetti ei ole sopiva vaihtoehto. Kikalle ehdotin Pätkädieetin sijaan RotaatioRuokavaliota (TM Varpu :)): 1. päivänä syödään normisti, 2. päivänä syödään silmämääräisesti kolmannes vähemmän kuin normisti, 3. päivänä syödään silmämääräisesti puolet vähemmän kuin normisti. Ja sitten taas alusta päivästä 1. Idea on pitää kroppa tilassa, jossa se ei pääse tottumaan, ja mieli tilassa jossa ei synny ruokahysteriaa (toivon mukaan).

Useampikin on valittanut päänsärkyä ja palelua. Päänsärkyyn auttaa nesteen juominen (kahvikin, en ainakaan itse ole lopettanut tummapaahtoisen luomukahvin juomista pätkispäivinä), niskajumppa sekä suolihuuhtelu. Apteekista saa huuhtelupusseja tai Glauber-suolaa siihen tarkoitukseen. Vogelin Paastopaketissa on myös mukana huuhtelupussi muiden tykötarpeiden lisäksi. Varoitus: älä huuhtele suolta liian tiuhaan. Suoli vain laiskistuu ja aiheutat itsellesi ummetusta. Kyseessä on siis satunnaisesti toteutettava keino, jos mikään muu ei tunnu auttavan. Omaa oloani helpotti kuumaan veteen sekoitetun sitruunamehun juominen. Neljäntenä pätkä-ENE-päivänä ei päänsärkyä enää esiintynyt.

Paleluun en ole keksinyt muuta keinoa kuin kevyt mutta reipas jumppa ja enemmän vaatteita päälle. 🙂

Huom! Ryhmä Rämä: Viikkoraportit ja kysymykset minulle tänne blogiini, kiitos! Painotuloksia olemme listanneet Facebookissakin, mutta täällä kuulisin mielelläni, millä menetelmällä pätkäpaastoastte, miten on mennyt, mitä ruokia kehitelleet jne. Facebook-ryhmä on vertaistukea varten, siellä on helpompi keskustella ja tsempata.

Ketkä ovat vielä messissä? 😀

EmAnin fiiliksiä voit lukea täältä

Pätkädieetti Facebookissa