paistinpannu

Kotiliesi 1.3.1957

Vannon valurautapannujen nimeen. Meillä ei enää vuosiin ole ollut teflonpannuja. Anja Nystén kirjoittaa Kemikaalikimara-kirjassa:

Teflon, Tefal, Silverstone ovat tuotemerkkejä polytetrafluorietyleenille (PTFE), joka on yleinen pinnoite astioissa. PTFE-kovamuovilla pinnoitetut padat ja pannut ovat liukkaita. Paistamiseen ei tarvita juurikaan rasvaa ja astia puhdistuu helposti – ainakin uutena. Pinnoitetut astiat vaativat huolellista hoitoa. Metallisilla paistinlastoilla saa helposti raavittua pinnoitteen naarmuille, jolloin ruoka tarttuu helposti kiinni. Pinnoitetut astiat eivät kestä suuria lämpötilan vaihteluja, ja kuuman pannun huuhtelu kylmällä vedellä voi saada pannun hilseilemään. Kuoriutuvasta pannusta voi irrota pinnoitteen kappaleita ruokaan. PTFE on erittäin pysyvä aine, joten hippuset kulkeutuvat ruoansulatuskanavan läpi sellaisenaan. Eri asia on, jos pannun lämmittää niin kuumaksi, että PTFE alkaa hajota, jolloin pinnoitteesta voi irrota keuhkovaurioita aiheuttavia myrkyllisiä pieniä hiukkasia.

Olen lukemattomia kertoja nähnyt naarmuuntuneita teflonpannuja käytössä. Olen myös nähnyt, kuinka haarukoilla sekoitellaan teflonpintaisen pannun ruokaa, ja olen nähnyt aivan liian kuumassa lämpötilassa paistamista. Jos olen sanonut asiasta, vastaus on ollut hämmästynyt. Tästä ei yksinkertaisesti tiedetä. Eikä välttämättä uskotakaan, niin syvään on juurtunut ajatus ”terveellisestä” vähärasvaisesta paistamisesta.

valurautapannut

Rakkaat, vanhat paistinpannuni kestävät loppuelämäni. Nytkin ne hymyilevät saatuaan laardikäsittelyn!

Varpu-rouva

Mainokset