kemikaalikimara

KIRJA BOOKYSSA

Kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nystén on kirjoittanut jatkoa Kemikaalikimara-kirjalle. Tällä kertaa tarkastelun kohteena ovat  lapsiperheiden arjessa esiintyvät kemikaalit.

Arvostan erityisesti Anjan kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta ja tärkeä vähemmän tärkeästä. Kemikaaleista näkee luvattoman paljon huuhaakirjoituksia, joissa joko on siteeksi totta tai sitten ei. Hyvä esimerkki ovat kosmetiikka ja hiusvärit. Usein näkee kirjoituksia, joissa uskotaan että jos kyseessä on luonnonkosmetiikka, se ”ei sisällä kemikaaleja”. Tarvittaessa Anja on myös tiukkana: tuotteiden viherpesu (niiden tekeminen ekologiseksi vain mielikuvamarkkinoinnnin keinoin) ei saa hänen silmissään armoa.

Raskausajan kemikaaliriskeinä kirjassa käsitellään (tupakan, alkoholin ja huumeiden lisäksi) ruokavalioon, torjunta-aineisiin, lääkkeisiin ja kosmetiikkaan liittyvät riskit.

Luontaistuotteiden kanssa kannattaa olla varovainen (samoin muuten monien yrttien), muun muassa raskauspahoinvointiin käytetty Calabash-kalkki sisältää runsaasti lyijyä. Vastuulliset markkinoijat merkitsevät tuotteisiinsa, mikäli niitä ei suositella raskauden aikana käytettäväksi, kannattaa siis lukea tuoteselosteet.

Ruokamyrkytyksistä raskausaikana vaarallinen on vain listerioosi, joka saattaa tarttua äidiltä sikiöön. Riskituotteita ovat tyhjiöpakatut kalatuotteet, pateet, pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot sekä huonosti pestyt vihannekset ja ulkomaiset pakastemarjat (OT: en muuten koskaan ole ymmärtänyt tuota ”ulkomaislogiikkaa”, täällä Saksassa turvallisia ovat saksalaiset pakastemarjat, mutta Suomesta tuodut olisivat ulkomaalaisia, Suomessa taas päinvastoin. Onko jollakulla selitystä miksi pakastemarjat muuttuvat riskitekijöiksi valtion rajan ylittäessään?)

Ravinnon kautta saatavista raskasmetalleista merkittävin terveysriski on elohopea. Sitä on runsaasti petokaloissa ja sisäelimissä, etenkin munuaisissa. Esimerkiksi haukea ei suositella raskaana oleville ja imettäville lainkaan.

Raskaus- ja imetysaikana vältettäviä ruoka-aineita ovat:

  • maksaruoat
  • korvasieni
  • pellavansiemenet
  • hauki, silakat, lohi
  • merilevävalmisteet
  • kasvirohdosvalmisteet
  • luontaistuotteet
  • tartar-pihvi
  • graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuoteet, pateet, mäti, pastöroimaton maito ja siitä valmistetut pehmeät juustot
  • kypsentämättömät pakastevihannekset ja -marjat

Anja vannotti, että minun pitää kirjoittaa kriittisesti. Tyyliseikat ovat makuasioita, enkä etsimälläkään löytänyt kirjasta muuta huomautettavaa kuin se jatkuva ”huomioiminen”, siinä huomioin kuitenkin olleeni väärässä. Sanan merkitys on toden totta muuttunut, vaikka se yhä korvaani särkeekin (minusta se on tärkeilyverbi, ja ymmärrän yhä sen alkuperäisessä merkityksessään ”tehdä huomioita”; enkä edes ole fanaattinen kielipoliisi, korvani on alkanut jo ”tottumaan” mutta ei sentää ruvennut tottua…)

YLE Puhe Perheen aika: Vanhemman tehtävä on pienentää lapsen kemikaalikuormaa

OSALLISTU ARVONTAAN!

Sain Teokselta ylimääräisen kappaleen Kemikaalikimara lapsiperheille -kirjaa arvottavaksi blogissani. Kommentoi tätä kirjoitusta sunnuntai-iltaan mennessä (1.9.), kerro mitä ajatuksia aihepiiri mielessäsi herättää, niin osallistut arvontaan.

 

Päivitys 2.9.

ARVONTA TEHTY! KIITOS KAIKILLE OSALLISTUNEILLE: voittajaksi selviytyi nimimerkki Nettiterkkari, jolle on laitettu viesti kirjapalkinnosta.

Disclaimer: Olen kemikaalikimaroitten kummitäti, ja siinä mielessä jäävi, sillä olen se ystävä joka alunperin keksi idean kirjasta Anjalle (mutta mikäli kirjat olisivat huonoja, en kirjoittaisi niistä mitään).