nuputVaikka itse vannonkin ihon vitamiinitehohoitojen nimiin, olen myös innokas wannabe-kotikemisti, ja olen kokeillut erilaisia luomusörsseleitä ihon ja hiusten hoitoon vuosien (ja vuosikymmenten) varrella. Vaikuttaa siltä, että yhä useampi nainen haluaa vähentää kemikaalikuormaansa ja siirtyä omatekoiseen kosmetiikkaan. Olen kokeillut myös valmiita luomuihonhoitosarjoja, mutta saksalaisia klassikoita lukuunottamatta ne eivät tunnu sopivan herkälle iholleni.

Mari Kiistala on tehnyt kertakaikkiaan mainion oppaan kotikosmetiikan valmistukseen. Olen lukenut paljonkin saksalaisia teoksia vastaavasta aihepiiristä, ja yleensä niissä on minun makuuni liikaa erilaista new age -henkistä hömpötystä (joissa käydään keräämässä aamukastetta poimulehdiltä ja hypähdellään kosteassa ruohikossa täydenkuun aikaan…), joten tervehdin ilolla tätä järkevää opusta.

Kiistala on helsinkiläinen kulttuuri- ja naishistoriaan keskittynyt filosofian maisteri, joka törmäsi kirjansa aiheeseen tutkiessaan vanhoja naistenlehtiä graduaan varten. ”Kaikkia reseptejä Kiistala on kokeillut itse, paitsi niitä, jotka on tarkoitettu blondeille”, kerrotaan kirjan mainostekstissä.

Kirjassa luetellaan kotikosmetiikan ainesosat ja kerrotaan myös se, mistä niitä saa. Sitten seuraa kunnioitettava määrä erilaisia ohjeita, joista suurin osa oli minulle entuudestaan tuntemattomia. Kuten esimerkiksi tämä:

Nuorentava kasvonaamio

Raumalaisen merikapteenin rouva Erikssonin yleisesti päivitellyn ihmeellisen nuorekkaan ihon salainen apu oli seuraava ohje

1/2 rkl jogurttia

1 tl sitruunamehua

1 tl appelsiinimehua

1 tl porkkanamehua

2 tl oliiviöljyä

1 rkl oluthiivaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä kasvoillesi ja kaulallesi. Anna  vaikuttaa noin 20 minuuttia, ja huuhtele pois haalealla vedellä. Lisää lopuksi kosteuttavaa voidetta.

Useimpia naisia varmastikin ilahduttaa myös tämä syötävän ihana ohje:

Syntinen suklaanaamio kaikille ihotyypeille

noin 2 rkl tummaa kaakaojauhetta (riippuu hunajan koostumuksesta)

1 rkl hunajaa

1 tl kermaa

Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi ja levitä puhtaille kasvoille. Poista lämpimällä vedellä noin 10-20 minuutin kuluttua.

Kirjan sisällysluettelosta poimittua:

Luonnon omat kauneudenhoitoaineet

Eri yrttien vaikutustapoja

Samettinen hipiä ja sen hoitaminen

Kauniit hiukset, naisen kruunu

Pehmoiset, sievät kädet

Katsahdus jalkojen juureen

Erikoisia hoitoja

Ihastuttavia tuoksuja

Omaan hyllyni kirja jää, ja sen ohjeet pysyvään käyttöön! Jos jakaisin tähtiä, tämä saisi täydet viisi.

Osta kirja Bookysta

Aiemmin aihepiiristä blogissani mm.:

Vitamiineilla rupsahtamista vastaan

Luomukauneudenhoitoa

Mainokset