intuitive

Kisaaminen ruokavalioista ja niiden paremmuudesta on kovasti kiihkeää nykyisin. Osa tiukista karpeista ja vegaaneista on vakuuttunut siitä, että juuri heidän ruokavalionsa on paras ja sopii kaikille maailman ihmisille. Samaan aikaan muutama änkyrä julistaa kaikilla mahdollisilla foorumeilla, kuinka THL ja viralliset valistajat tekevät virheen suositellessaan kaikille ihmisille samanlaista ruokavaliota. Mitään loogista ristiriitaa he eivät huomaa siinä, että he julistavat juuri samoin: heidän ruokavalionsa pitäisi olla kaikkien ruokavalio.

Tämä on tietysti kovin inhimillistä, onhan selvä että jos itse on löytänyt ruokavalion, jolla voi hyvin, ihminen helposti kuvittelee, että sama pätisi toisiin ihmisiin. Mutta vaikka se on inhimillistä, viisasta se ei ole. Nykyiset ruokavaliosuuntaukset ovat hyvin guruvetoisia, jos yksi guru julistaa jonkin ruoka-aineen saatanallisuutta tai hyvyyttä, hänen kantaansa levitetään sosiaalisessa mediassa ehdottomana totuutena. Aivan sama pätee mihin tahansa ruokavalioversioon, esimerkiksi paleodieetti on nykyisin muuttunut sellaiseen suuntaan, että epäilenpä etteivät”protopaleodieettajat” enää tunnista ruokavaliotaan kaikkien niiden guruyhteensopivien super- ja bullet-tuotteiden joukosta.

Aloitin itse tärkkelyksen ja sokerin rajoittamisen vuonna 2003. Niistä suomalaispioneereista, jotka siltä ajalta nykyisin tiedän, mieleeni tulee lisäkseni vain yksi joka yhä jatkaa samalla linjalla. Meitä yhdistää se, että olemme etsineet ja löytäneet itsellemme sopivimman version.

En ole missään vaiheessa ollut ehdottoman viljaton, tykkään hapankorpuista, ruis- ja spelttinäkkäreistä  ja varrasleivästä, juureen tehdystä ruisleivästäkin. En vain syö niitä päivittäin, enkä edes viikoittain. Pidän lakritsasta, syön sitä viitisen kertaa vuodessa. Ruokavalioni perusta on kasviksissa, syön myös joka päivä marjoja (marjajauheita) ja hedelmiä. Käytän etupäässä oliiviöljyä, mutta teen myös erilaisia terveys- ja kauneusöljysekoituksia. Minulla on kaapillinen kuivattuja yrttejä, sieniä, juureksia, omenansiivuja jne. (kiitos appivanhempien). Teen usein viherjauhetta itse. Syön tavallisesti vain riistalihaa, en syö tehokasvatettua lihaa (paitsi syön kyllä jos jossakin tarjotaan), käytän paljon kalaa ja myös kasviproteiineja. Syön maustamatonta jogurttia ja joskus juon kefiiriä. Suosin vuohenjuustoja.

Olen nautiskelija, tykkään syödä ruokaa joka on kaunista, ravinteikasta ja ennen kaikkea herkullista. Kutsun tätä linjaa KULINAARISEKSI TERVEYDEN- JA KAUNEUDENHOIDOKSI.

Koska en aseta itselleni mitään jyrkkiä sääntöjä, voin ruokavaliollani hyvin. Ei taivaasta iske koston salama, jos syön croissantin marmeladilla. Palleani vain turpoaa. Niinpä minulle ei koskaan iske mättöfiilistä. Syön joka aterialla niin itselleni mieluisaa ruokaa etteivät tunteeni kaipaa mitään mättöjä.

Vaikka tämä linja sopii minulle, en erehdy kuvittelemaan että se sopisi kaikille muillekin. Esimerkiksi, mikäli olisin atoopikko, en söisi viljaa enkä ainakaan lehmänmaitotuotteita, vaan korvaisin ne kasviöljysekoituksillani. Jos olisin diabeetikko ja vaikeasti ylipainoinen, painottaisin ruokavalioni toisin. Jos olisin taipuvainen alipainoisuuteen, säätäisin energiatiheyden suuntaan. Jos urheilisin todella paljon, söisin ruisleipää. Jne. Eikö tämän pitäisi olla päivänselvää?

Aihepiiristä aiemmin blogissani:

Näin syön

Karamellinsyönti vie naisonnen

Söi valoa väärin

Päiväni mallioppilaanapatkapaasto-netti

PÄTKÄPAASTOILLEN PIKKUJOULUUN

Mainokset