Joskus hiukan ennen kun aloin kirjoittaa Maanantaisotureita (vuoden 2009 lopulla) innostuin kovasti smoothieista. Siitä lähtien olen kehittänyt monenmoisia kauneus- ja terveyssmoothieita. Olen täällä blogissani ennenkin antanut helpon nyrkkisäännön smoothieitten tekoon: punaisten kanssa oransseja ja keltaisia, vihreitten kanssa vaaleita ja keltaisia. Sillä tavoin smoothieista tulee kauniita ja hyvänmakuisia. Pelkästään marjoja ja hedelmiä sisältävät smoothiet ovat kuin proteiinipatukoita: astetta terveellisempää karkkia. Yksi hedelmä tai marja-annos smoothieta kohti on parempi vaihtoehto.
Vihreän smoothien eliksiiri on klorofylli. Lehtivihreällä on paljon suotuisia vaikutuksia terveyteemme. Smoothien muodossa imetyvyys vielä paranee. Vihersmoothie on loistava aamiainen.
Tänään pidän smoothiepäivän. Tein ison smoothien:
- kurkku
- kesäkurpitsa
- salaattia
- päärynä
- omena
- 2 rkl hamppujauhetta
- raakakaakaota
- 2 rkl kookosmaitoa
- 2 tl omatekoista viherjauhetta
- kuivattua steviaa
Juon smoothien kahdessa erässä. Kuvan smoothie ei ole tämänaamuinen, mutta vastaa kooltaan kahta tavallista 🙂
4 marraskuun, 2013 at 12:01
Tässä yli puoli vuotta pätkäpaastoilleena näyttää tavallisten päivienkin luontainen ruokarytmi usein tiivistyvän kahteen kertaan, jos en syö kellon vaan tuntemusten mukaan. Kalorimäärä on toki näinä päivinä pätkistelypäiviä suurempi. Mietin tässä kuitenkin, onko tällainen jatkuva kahden aterian rytmi hyväksi esim. hormonitoiminnan kannalta, mitä mieltä olet? Pitäisikö yrittää ujuttaa mukaan kolmaskin ateria tai välipala?
TykkääTykkää
4 marraskuun, 2013 at 12:15
Eräitten endokrinologien (hormonilekureitten) mukaan syömisväli ei saisi ylittää 6 tuntia. Mutta jos syöminen asettuu ihan luontaisesti noihin uomiin, etkä huomaa mitään haittavaikutuksia, en kyllä keksi, mikset voisi niin syödä? Jos niistä kahdesta ateriasta meinaa tulla jättisuuria, välipala on paikoillaan.
TykkääTykkää
4 marraskuun, 2013 at 13:33
Ateriat ovat yleensä kasvisvoittoisia, joku hyvä proteiinilähde mukana ja normaalilla annoskoolla. Jos muuta ei tule päivän mittaan syötyä, niillä ei tietenkään millään pääse virallisten suositusten mukaiseen päivittäiseen kalorimäärään.
Pitäisiköhän kokeilla jonkun aikaa leangainstyyppisesti syömisikkunalla ja syödä pääsääntöisesti ne luonnolliselta tuntuvat kaksi ateriaa unohtaen kaloreiden laskeminen, 500 kilokalorin päivät. Tai jättää vain yksi sellainen viikkoon… Voi nimittäin tuntua aika haikealta luopua noista pätkispäivistä, olen niin sitoutunut ja tyytyväinen ollut tähän tapaan syödä.
TykkääTykkää
4 marraskuun, 2013 at 14:24
Hyvä ajatus. kokeile syömisikkunaa ja jätä ensin yksi 500 kcal päivä JA muista pitää joskus päiviä, jolloin syöt milloin huvittaa ja mitä huvittaa.
TykkääTykkää
4 marraskuun, 2013 at 14:36
Ilman muuta, pitää säilyä yhtä miellyttävänä elämäntyylinä, kuin on nytkin ollut, esim. pätkistelypäiviä olen vaihdellut sujuvasti menojen mukaan. Tässä jutussa minusta on onnistumisen avainsanana ollut se, että tämä on tuntunut niin omalta tavalta ja olen sitoutunut siihen, mutta ehdottomuus ja pakkomielteisyys vie syömisestä ja yleensä elämästä vähän asiassa kuin asiassa ilon. Kiitoksia kommenteistasi!
TykkääTykkää
4 marraskuun, 2013 at 17:25
Piti pitää paastoa ti ja to, mutta keikahtikin niin, että maanantaista tuli jo viikon ensimmäinen päivä. Olen huomannut, että kun pätkäilen ma ja ke – olisin taas pe valmis paastoamaan. Täytynee katsoa, jos tätä täytyy laajentaa kolmeen päivään viikossa.
TykkääTykkää
4 marraskuun, 2013 at 18:06
Täällä menossa toinen viikko. Eli viime viikolla olin torstain pätkiksellä ja nyt siis maantai ja torstai. Viikonloppuna oli parin päivän päänsäryt, tänään kuitenki hyvä olo ja energiaa. En ole käynyt vaalla, mutta olo tuntuu kevyemmältä….ja kaksi ateriaa täällä/pätkispäivä.
TykkääTykkää
5 marraskuun, 2013 at 08:24
Noita smootheja opettelen tekemään 🙂 ,eka pätkispäivä takana, jonkin asteinen voittajfiilis 🙂
TykkääTykkää
5 marraskuun, 2013 at 14:58
Minä en murehdi väreistä. Vihreä ja punainen voi saada aikaan ruman värin, mutta kun käyttää reilusti marjoja – ja minusta marjoja kannattaa käyttää reilusti, hedelmät ovat sitten eri juttu – maku on hyvä. Itse käytän yleensä nokkosjauhetta, moringajauhetta, spirulinaa ja kelpiä, joskus myös tuoretta pinaattia tai roomansalaattia ja kesällä villivihanneksia. Lehtikaaliin oma blenderini ei oikein pysty.
TykkääTykkää
5 marraskuun, 2013 at 15:01
Nokkonen ja moringa minullakin käytössä. Minä murehdin väreistä, koska olen väri-ihminen :). Jos smoothie näyttää koiran oksennukselta, se vie osan ilosta… terveellisyyteen värisääntö ei tietenkään vaikuta, mutta makuun joskus. Olen onnistunut kokeiluvaiheessa tekemään tosi omituisen makuisia smootheita! Toki marjoja voi ja kannattaa käyttää reilusti, kritiikkini koski vain niin ohjeita kuin valmissmoohieitakin, jotka koostuvat pelkästään marjoista ja hedelmistä.
TykkääTykkää