Beethoven

Luin vastikään Mason Curreyn kirjan Daily Rituals: How artists work. Kirjassa kerrotaan kuuluisien kirjailijoiden, kuvataiteilijoiden, säveltäjien ja tiedemiesten päivittäisistä rituaaleista. Minkälaisia toistuvia tapoja he noudattivat pitääkseen aivonsa luovina ja mielensä kasassa?

Esimerkiksi Beethoven pätkäpaastosi aina päivälliseen. Hänen aamiaisensa sisälsi pelkkää kahvia. Beethoven oli hyvin tarkka kahvistaan: yhden kupillisen valmistamiseen piti käyttää tasan 60 papua, ei yhtään enempää eikä vähempää. Koiruuttani laskin montako papua minun kahviini menee (jauhan kahvipavut aina käsimyllyllä). Yhteen mukilliseen käytän 90 papua, ilmeisesti käytän suurempaa kahvimukia tai Beethoven joi laihaa kahvia. Beethoven työskenteli iltapäivään kahteen kolmeen. Välillä hän poikkesi ulos kävelemään, jos sävellystyö takkusi. Hänen pääateriansa oli päivällinen, jonka jälkeen hän teki aina ensin pitkän kävelylenkin ja lepäsi sitten loppuiltapäivän. Beethovenin illallinen oli yksinkertainen, tavallisesti lautasellinen keittoa tai päivällisen tähteitä. Kello kymmeneltä hän meni nukkumaan.

Kirjailija Victor Hugo nousi aamuisin aina auringon myötä, nielaisi pari raakaa kananmunaa ja vetäytyi kirjoittamaan. Hugo kirjoitti kirjansa seisomapulpetin ääressä. Kello 11 aamupäivällä hän otti kylmän suihkun ja meni lounaalle. Hugo söi vain vähän. Lounaan jälkeen hän teki pitkän kävelylenkin, johon sisältyi treenejä hiekkarannalla. Iltapäivisin hän otti vastaan vieraita ja vastaili posteihin. Illat hän vietti joko ”ikävän tunnelman merkeissä vaimonsa ja perheensä kanssa” tai ”iloisesti rakastajattarensa kanssa”. Illallisellakin hän söi vain kevyesti. Olen käynyt Victor Hugon talossa Guernseyn saarella (kanaalisaaria), hänen työhuoneestaan näki merelle ja myös rakastajattaren taloon, ja jos oikein muistan hänen talossaan oli rakastajattarelle piilosisäänkäynti.

Louis Armstrong kärsi koko elämänsöä unettomuudesta ja huuliongelmista. Hän ei koskaan syönyt päivällistä ennen esiintymistä, vain illallisen shown jälkeen (hän oli jokseenkin aina kiertueilla ja eli hotelleissa). Huuliansa hän lääkitsi kotitekoisilla rohdoksilla: hunajaa ja glyseriiniä ”röörien puhdistamiseen”, erikoissalvaa huuliongelmiin jne. Ummetustaan hän hoiti Swiss Kriss -yrttikapseleilla (minulle täysin tuntematon tuote, mutta kuulemma klassikko ryhmässään), ja unettomuuttaan musiikilla, jota käytti tuutulauluna.

Lue blogistani myös:

Kaunista & hyvää & iloista & viisasta

patkapaasto-netti

PÄTKÄPAASTOILLEN PIKKUJOULUUN

Mainokset