laiska

Kasvatustieteen professori ja filosofi Juha T. Hakala käsittelee kirjassaan mielestäni yhtä luovuuden tärkeintä elementtiä: laiskottelua.

Hakala painottaa, ettei luovuus ole älykkyyttä. Samoin vaikka tutkijat ovat osoittaneet, että luova ihminen on useimmiten avoin, kunnianhimoinen, itsensä hallitseva ja silti impusliivinen, motivoitunut sekä hyvällä itsetunnolla varustettu, ei ole mitenkään sanottu, että olisit luova, vaikka sinulla olisi kaikki nuo ominaisuudet. Luova ihminen uskaltaa ajatella epäsovinnaisesti ja osaa kuunnella alitajuntaansa. Ja alitajunnan kuuntelemiseen tarvitaan luppoaikaa.

Kirjailija Charles Bukowskilta kysyttiin kerran hänen luovuutensa taustoista. Kirjailijahan oli tunnettu ryyppäämisestään ja naisjutuistaan, mutta yllättäen hän vastasi, että saadakseen jotain aikaan, on äärimmäisen tärkeää viettää luppoaikaa.

”Makaillaan vaan sängyssä ja katsellaan kattoon. Tämä on todella tärkeä juttu… olla tekemättä yhtään mitään. Ilman sitä, että on pitkiä aikoja tekemättä mitään, menettää kaiken.”

Yhdessä kohden olen Hakalan kanssa osittain eri mieltä. Hän kirjoittaa, ettei luovuus kuki matalasuhdanteissa. Päinvastaisiakin esimerkkejä on: kreikkalainen elokuva on viime vuosina kukoistanut, ja jos jossakin vallitseee matalasuhdanne niin siellä. Köyhyys pakottaa usein kekseliääksi, toisaalta rikkaus ja arkinen turvallisuus saattavat tylsistyttää mukavuudenhaluiseksi. Toki luovuus tarvitsee turvallisuutta, mutta ihan aina ei kyse ole taloudellisesta turvallisuudesta.

Hakala kirjoittaa jutustelevaan tyyliin, teksti on hyvin helppo- ja nopealukuista. Jos kuvittelet, että luovuus on aina maanista, ja ideat syntyvät parhaiten ideapalavereissa ja aivoriihissä, olet erehtynyt. Luovuus on paljon monitahoisempi ja -tasoisempi ilmiö kuin tulemme ajatelleeksi.

Omassa työssäni olen tämän tiedostanut. Minulla on tapana sanoa, että kirjoitan nopeasti mutta ajattelen hitaasti.

Osta kirja Bookysta

xxx

Tämän viikon arvonnassa Lamenten tuotepaketin voitti Sari!

YLLÄTYSPALKINTONA jaan blogini tilastojen mukaan tämän vuoden ahkerimmille kommentoijille kaksi Gummeruksen lahjoittamaa vuoden vaihteessa ilmestyvää kirjaani PÄTKÄPAASTO – 5:2, rasvapaasto ja 15 muuta keinoa laihtua. Kirjat lähtevät ilmestyttyään Katille ja Merjalle!

patkapaasto-netti

PÄTKÄPAASTOILLEN PIKKUJOULUUN

Mainokset