Qatar on tällä hetkellä yksi jättimäinen rakennustyömaa. Rakennustyöt eivät keskeydy yölläkään. Pääkaupunki Doha oli vielä 50 vuotta sitten pahainen kalastajakylä, nykyisin sen pilvenpiirtäjät vetävät vertoja mille tahansa maailman metropolille. Tunnelma Qatarissa on kuin kulkisi aavikolle pystytetyssä Disneylandin ja Las Vegasin hybridissä.

rakennustyomaa

Vietin uuden vuoden tienoon Qatarissa. Rakentamisen kolke kaikui kaikkialla Dohassa yötäpäivää. Turisteja ei ollut tungokseksi asti, vielä. Tällä hetkellä Qatarissa asuu maan noin 250 000 kansalaisen lisäksi noin 2 1/2 miljoonaa vierastyöläistä. Työnjako on yksinkertainen: qatarilaiset elävät joutilaisuudessa ja vierastyöläiset hoitavat hommat. Siinä varmaan yksi syy, miksi useimmat qatarilaismiehet näyttivät siltä kuin olisivat viimeisillään raskaana. Naisista osa näytti siltä ja osa luonnollisesti oli raskaana. Joutilaisuuden lisäksi vartalotyypin salaisuus lienee runsaassa pitaleivän syönnissä.

arabimiehet

Qatar on muslimivaltio, joten sianlihaa ei syödä eikä alkoholia juoda – julkisesti. Hotellien ravintoloissa alkoholia on tarjolla, ja näyttivät tarjonnasta muutamat paikallisetkin miehet nauttivan. Muutenkin koko maasta tuli kummallinen kulissivaikutelma. Siellä oli esimerkiksi valtava rakennus, jossa majaa piti ”Ihmisoikeuksen virasto”. Jotenkin en jaksa uskoa, että virastossa olisi kääritty hihat ja paiskittaisi töitä siirtotyöläisten hyvän kohtelun puolesta.

linnoitusQatarin ensimmäinen Unescon maailmanperintö -kohde on Al Zubarah, entinen helmenkalastajien ja kauppiaiden pikkukaupunki. Pysyvä näyttely on sijoitettu linnoitukseen, jossa kerrotaan tarinaa englantilaisten siirtomaavallan päättymisestä ja vallan siirtymisestä emiraateille. Nykyinen hallitsijasuku ovat Al Thanit. Viime vuonna valta siirtyi sheikki Thamim bin Hamad Al Thanille. Maan perustuslakia on myös muutettu, nykyisin maan hallitsemiseen osallistuu neuvoa-antava elin, jonka jäsenista hallitseva emiiri nimittää 15, ja loput 30 valitaan vaaleilla. Qatar on siinä mielessä edistyksellinen arabivaltio, että siellä on naisilla äänioikeus (tosin valta on emiirillä, eikä maassa ole puolueita). Naiset voivat myös opiskella yliopistossa ja ajaa autoa (mutta heidän ”sponsorinsa” eli miespuolisen elättäjänsä on annettava siihen kirjallinen lupa).

kaivaus

Al Zubarahin arkeologiseksi kaivaukseksi nimitetty paikka ei vastaa eurooppalaista käsitystä arkeologiasta. Paikalla on viime vuosisadalla sijainnut helmenkalastajien kylä, siitä on tehty pieni tutkimuskin, mutta nyt siellä on lähinnä huonosti betonilla paikkailtu leikkikaivaus.

hiekkaa

Muutos on ollut valtava. Tältä Qatar on näyttänyt aiemmin. Maassa ei ole oikeastaan muuta kuin hiekkaa – ja maakaasua.

lahti

Nykyisin Doha on (siltä osin kuin rakennukset ovat valmistuneet) henkeäsalpaavan kaunis metropoli.

valoshow

Varsinkin illan pimetessä, kun pilvenpiirtäjien valoshow alkaa. Vaikuttavaa ja kaunista, mutta sisäinen ekohippini ei voinut hetkeksikään unohtaa, että qatarilaisten hiilijalanjälki on maailman pisin. He ovat reippaasti edellä jopa kiinalaisia. Touhua katsellessani mielessäni kävi, että eurooppalaisten ponnistelut ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ovat vähän sama kuin jos hyttynen pidättäisi aivastustaan pelastaakseen maailman.

maassa-maan-tavalla

Mielenkiintoisia ja ristiriitaisia tunteita herättäviä faktoja: Qatar on USA:n tärkein liittolainen Persianlahdella ja Al Jazeeran pääpaikka. Se on myös yksi tärkeimmistä ääri-islamilaisten liikkeiden rahoittajista maailmassa. Maata hallitsee yksinvaltias emiiri, jota kuitenkin voi täydellä syyllä kutsua valistuneeksi itsevaltiaaksi. Maassa vallitsee harvainvalta, mutta tämänhetkinen hurja rakennusbuumi tuo töitä ja vaurautta lähimaitten köyhille työmiehelle (lentokentällä näkyi useampikin siirtotyöläinen palaamassa kotimaahan pakettikuorman kanssa, useilla mukana myös valtava taulutelevisio). Maa on kummallinen sekoitus arabi- ja amerikkalaista kulttuuria.

____________________

Kirjoitus on julkaistu myös Iltalehden blogissani.
 Muoks. Kirjoituksesta on poistettu Twitteriä ja Google+:aa koskeva virheellinen tieto, joka perustui saksalaislähteeseen.

Mainokset