chicken-and-prawn-wonton

Kana&katkarapuwonton (1:lle)

  • 30 g hienonnettua broileria
  • 50 g pilkottuja kuorittuja ja  katkarapuja
  • kevätsipuli hienoksi pilkottuna
  • 1 valkosipulin kynsi hienoksi pilkottuna
  • 1 vesikastanjan varsi hienoksi pilkottuna
  • 3/4 tl soijakastiketta
  • 1/4 tl seesamiöljyä
  • 1/4 tl maissitärkkelystä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/8 tl valkopippuria
  • 10-12 kpl wontoneita (vehnästä ja munista tehtyjä kuoria)
  • (palmu)öljyä uppopaistamiseen
  • vettä reunojen yhteen liimaamiseen

Pieni kaikki ainesosat todella hienoiksi paloiksi. Muhenna liha. Sekoita wontoneita, öljyä ja vettä lukuunottamatta kaikki ainekset. Laita teelusikallinen täytettä wontonille, kostuta wontonin kulmat vesitilkalla. Taivuttele wonton ”joulutortuksi”.

Kuumenna öljy wokissa (niin että se höyryää, mutta ei savua). Pudota wontonit öljyyn ja anna paistua kullanruskeiksi (noin 5 minuuttia). Nosta ne reikäkauhalla öljystä ja tarjoile makean chilikastikkeen kanssa.

Vesikastanjasta saat kauniita koristeita, kun leikkaat varren tulitikkuaskin mittaisiksi paloiksi, ja leikkaa terävällä veitsellä päät suikaleiksi. peitä palaset kylmällä vedellä ja odottele hetki: vesikastanjapalojen päät kähertyvät. Kuvan annos on korsteltu myös ison porkkanan siivuilla, joista on leikattu kukkamaisia.

Voit tehdä täytetyt wontonit etukäteen paistovalmiiksi, mutta ne kestävät vain parin tunnin säilytyksen.

Nämä maistuvat herkullisilta, mutta eivät tosiaankaan ole ruokaa, jota kannattaisi päivittäin alkaa syödä. Malesialaiset ja kiinalaiset käyttävät uppopaistamiseen palmuöljyä, mutta toki kookosöljykin käy. Kurssilla näitä maistaessani mietin, että nämä maistuisivat mainiolta esimerkiksi katkarapusalaatin koristeina.

Wontoneita ei varmaankaan ole kovin helppo Suomesta ostaa. Taikinan teko-ohjeen löydät täältä.

Chilikastike

  • 2 isoa punaista chilipaprikaa
  • 4 pientä, tulista chiliä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1/2 kpp sokeria
  • 1/4 kpp valkoviinietikkaa
  • 1/4 kpp vettä
  • 1 tl suolaa

Sekoita blenderissä chilipaprikat ja valkosipuli. Siirrä seos kattilaan ja lisää muut ainekset. Keitä hiljaisella tulella 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Annoksesta tulee 1/2 kupillista valmista chilikastiketta. Kannattaa tehdä koe-erä ensin ja maistaa tulisuus. Laita valmis chilikastike pieniin purkkeihin (näitä voi viedä vaikka tuliaisiksi). Sokerin sijasta voi tietenkin käyttää erytriolia (karppisokeria).

san-chou-bau

San Chou Bau (1:lle)

  • 1 keskikokoinen taskurapu keitettynä, kuorittuna ja hienoksi jauhettuna
  • 1 rkl pähkinäöljyä (kasviöljyä)
  • 1/2 tl seesamiöljyä
  • 1 valkosipulin kynsi pilkottuna
  • 1/2 tl tuoretta inkivääriä pilkottuna
  • 1/4 punaista paprikaa, hienoksi pilkottuna
  • 2 vesikastantanjaa kuorittuina ja pieniksi kuutioiksi leikattuina (voit korvata vihreällä, happamalla omenalla)
  • 1 tl osterikastiketta
  • 1 tl kiinalaista ruoanlaittoviiniä (voi korvata kuivalla sherryllä)
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/8 tl valkopippuria
  • 1 kevätsipulin varsi pilkottuna karkeiksi paloiksi
  • 2 korianterinvartta silputtuna
  • 4-5 salaatinlehteä
  • retiisiä kuutioina
  • porkkanaa kuutioina

Tässä ruokalajissa kasvikset leikataan kuutioiksi ja karkeiksi paloiksi, jotta värit erottuvat ja suutuntuma pysyy selkeänä. Kuumenna öljy wokissa keskitason kuumaksi. Lisää inkivääri ja valkosipuli ja anna niiden paistua muutama sekunti. Lisää sitten punainen paprika ja vesikastanjat (omena) ja jatka paistamista muutama minuutti.

Lisää mausteet ja jatka paistamista.

Lisää keitetty taskuravunliha, sekoita hyvin, Lisää lopuksi seesamiöljyä, kevätsipuli, korianteri. Heilauta nopeasti wokkia ja käännä lämpö pois päältä.

Pese salaatinlehdet, kuivaa ne, ja asettele lautaselle tai vadille ja lusikoi taskurapusekoitusta annokselle. Voit käyttää taskuravun sijasta myös kanaa tai broileria.

Nämä ruokalajit edustavat Malesian kiinalaisperinnettä. Hyvä kokonaisesitys malesialaisesta keittiöstä löytyy täältä.

Kokkauskurssilla Kuala Lumpurissa, osa 1