sr_sendcard_a5cd92475b

Kuva: Logonan E-kortti

Tämäkin postaukseni perustuu Stiftung Warentestin puolueettomaan tuotekatsaukseen. Tällä kertaa testissä olivat luontaiset/luonnon/luonnolliset hiusvärit.

Kuten olen ennenkin blogissani kertonut, olin kolmenkymmenen vuoden ajan innokas hiusten värjääjä; aloitin hennalla 17-vuotiaana ja kolmikymppisenä olin mustatukkainen yön kuningatar pitkään. Kunnes hormonaalisista syistä hiukseni alkoivat vähentyä ja Anja Nysteńin kirjoitukset saivat minut luopumaan värjäämisestä. Yritin alkuun olla luonnollisen maantien värinen, mutta tunsin sekoittuvani tapetteihin. Menin kauppaan taskussani lappu, jossa oli lueteltu kaikki hiusväripahikset Anjan mukaan.

Kesto- ja kevytvärien suurimmat haitat liittyvät allergioihin. INCI-lista on pakkauksessa oleva luettelo tuotteen sisältämistä ainesosista. INCI-listat ovat hankalia tulkittavia. Jos haluaa selvittää hiusvärin mahdollista herkistävyyttä, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin aineisiin:

  • p-Phenylenediamine
  • Toluene-2,5-Diamine
  • 2-Nitro-p-Phenylenediamine
  • p-Aminophenol
  • m-Aminophenol
  • Resorcinol

Lähde: Kemikaalikimara

Löysin kriteerit täyttävän tuotesarjan, ja sitä olen käyttänyt siitä lähtien. Logona on melko kallis sarja (hennahiusväri Saksassa 8-16 €), mutta koska hiukseni ovat niin lyhyet, yksi pakkaus riittää minulla kolmeen neljään käsittelykertaan. Ilokseni havaitsin, että nyt on Stiftung Warentest testissään päätynyt kanssani samoille linjoille. Logona ei kuitenkaan ole ainoa hyvälaatuinen tuote.

Värjäävinä ainesosina luonnon hiusväreissä ovat henna, saksanpähkinä, indigo, kahvi jne. Kannattaa kuitenkin olla valppaana: kaikki tuotteet, joita luonnon hiusväreinä mainostetaan, eivät suinkaan ole sitä. Mainostajat käyttävät härskisti hyväkseen ihmisten kaipuuta luonnollisempaan ja myrkyttömämpään vaihtoehtoon.

Testin voitti niukasti Sante-tuotesarja, josta testattavana oli perinteinen itsesekoitettava hiusväri. Logona ja Sante olivat testissä laadultaan yhtä hyviä, Santen etu on halvempi hinta. Tutkin Santen sivuja, ja sieltä löysin, että Santellekin on tullut sarja valmiita nestemäisiä värejä, joita on siistimpi ja huomattavasti yksinkertaisempi käyttää. Logonassa olen pitänyt erityisen paljon juuri Cream-versiosta, joka ei valu eikä sotke. Santea en ole kokeillut, todennäköisesti se toimii yhtä hyvin. Santen Colour Creamin hinta myös 15 euron kieppeillä.

Abstwinderin Henna oli edullisin testatuista ja sai hyvät arvosanat. Huonona puolena testaajat pitivät vain suojakäsineitten ja -päähineen puuttumista pakkauksesta.

Intialaista alkuperää olevat Khadi-hennavärisarja sai myös hyvän kokonaisarvosanan, kritiikkiä tuli käytettävyydestä.

Testaajat kehottivat lukemaan tarkemmin tuoteselosteet kahden tuotesarjan kohdalla, joita he eivät markkinoinnin korulauseista huolimatta kelpuuttaneet luonnonvärien joukkoon: Sanotint sisältää peroksidia ja Naturtint p-Phenylenediaminea.

Kaupallinen kytkyselvitys: Minulla ei ole mitään kytkyjä luonnon hiusvärien valmistajiin ja markkinoijiin. 

Mainokset