totally_glad

Jostakin syystä työpöydälleni on kasaantunut keko arvostelukappaleita, joissa tavalla tai toisella opetetaan elämään. Painopiste on ajatusten muuttamisessa.

Eläkkeelle jäänyt ruotsalainen diplomaatti Dag Sebastian Ahlander on kirjoittanut Onnellisten ukkojen käsikirjan, jossa hän kertoo 109 keinoa elämän huippuhetkien saavuttamiseksi. Kirjan on arkinen, käytännöllinen ja äärimmäisen sympaattinen.

”Siksi sinun on aloitettava suomalla hymy sille ukolle, minkä kohtaat kylpyhuoneen peilissä joka päivä. On tullut aika hyväksyä se mitä sinusta on tullut, vaikka kokisit olevasi kuin naamion taakse eksynyt lapsi. Merkillistä ikääntymisessä on juuri se, että ihminen elää kaikkia noita ikäkausia yhtä aikaa. — Ei, en aio ruveta marmattavaksi ukoksi, mikä tuntuu pelottavan helpolta, tai pelkästään ikäväksi ukoksi, mikä näyttää olevan tavallisin ratkaisu. — En myöskään halua kuulua niiden lukuisten ukkojen joukkoon, jotka tarrautuvat nuoruuteen, jotka kätkevät ikänsä, hankkivat rusketuksen, nuoria naisia, kasvojenkohotuksia, meikkejä ja vaatteita, jotka on valmsitettu 20-vuotiaille. Eksyneen oloinen katseesi paljastaa sinut auttamattomasti yökerhon jonossa, meluisan baarin tungoksessa, kimaltelevan diskopallon alla. — Nimenomaan lemmensairas ukko on roomalaisessa komediassa varsinainen pilkan kohde, koska käytöksellään hän menettää sekä viisautensa että arvonsa, kaiken sen mikä parhaimmillaan kuuluu vanhuuteen.”

Kyllä tuossa on paljon sellaista, mikä sopii meihin vanheneviin akkoihinkin…

Huippu-urheilijoiden mentaalivalmentaja Minna Marsh on puolestaan kirjoittanut mentaalivalmennuksen kirjan Miksi maali ei synny? Henkistä kuntoa pelaajalle, jossa esimerkkeinä ovat kuuluisat jääkiekkoilijat, mutta jonka ajatukset antavat kenen tahansa elämänsä tavoitteeita pohtivan aivoille purtavaa. Lukiessani kirjan stressiä käsittelevää jaksoa ulkona oli pakkanen ja meidän uudessa asunnossamme ei lattialämmitys toiminut. Olin liki kuukauden elänyt ilman keittiötä, pahvilaatikoiden ja yleisen keskeneräisyyden keskellä. Voin todellakin allekirjoittaa ajatuksen, että stressi on pään sisällä. Kun koko syksyn olen siirtynyt yhdestä pikkukatastrofista seuraavaan (vesivaurioita, väärän kokoisia ovia, jumittuneita ulkokaihtimia… – ja löydän itseni puoli yhdentoista aikaan perjantai-iltana Ikeasta jonottamassa keittiön ovia, kun remonttityöpäivä on alkanut jo aamuseitsemältä…), olen joutunut aika tavalla kaivamaan sisältäni kykyä suhteellisuudentajuiseen nauramiseen. Vuoronperään olemme mieheni kanssa tukeneet toisiamme, aina kun toisen pinna on katkeamaisillaan, toinen on kaivanut voimaa rauhoittamiseen ja tukemiseen. Samaan aikaan valmistelen kirjoitustyössäni hyppyä epämukavuusalueelle. Tässä tilanteessa omien ongelmien pohtiminen jääkiekkovertauksilla antaa sopivaa etäisyyttä nähdä selkeämmin.

”Kun ihminen uskoo pystyvänsä saavuttamaan tavoitteensa, se näkyy hänestä: hänen katseestaan, teoistaan ja olemuksestaan. Hänellä on vähemmän tekosyitä kuin ihmisellä, joka on jo valmiiksi antanut periksi.

Pidä tavoitteesi realistisena, murtta riittävän haasteellisena. Jos tavoitteesi vie sinua jatkuvasti mukavuusalueellesi, pysyt vain samoissa kuin ennenkin, kehittymättä. Nosta rimaa, haasta itsesi, suostu siihen, että kasvu on epämukavaa.

Ole tavoitteidesi suhteen myönteinen ja keskitä energiasi oikeaan suuntaan. Muista, että pelko estää asioiden etenemisen. Vain riittävällä henkisellä tai fyysisellä energian liikkeellä asiat alkavat tapahtua. Et voi hallita täysin mitä pelissä tapahtuu, et voi hallita toisten mielipiteitä ja päätöksiä tai loukkaantumisia ja sinua ympäröiviä olosuhteita, mutta voit ohjata päättäväisemmin itseäsi ja sitä kautta peliä oikeaan suuntaan.”

Olen aina inhonnut sosiaalisen median ”onko pakko, jos ei haluu?” -vollotusta. Niinpä ilahduin lukiessani:

”Hyväkin tavoite voi joskus tuntua vähemmän hohdokkaalta, koska tavoitteen eteen puurtaminen voi olla kovaa työtä, josta ei tule heti ainakaan ulkoisia palkintoja. Ei haittaa, vaikka sinua ei aina huvittaisi toimia tavoitteesi suuntaisesti, mutta voit silti haluta toimia niin, koska sinulle on siitä hyötyä. Tämä on järkiperäistä ajattelua. Halua, vaikka ei huvittaisi.”

Niinpä.

healing

Tilaa Bookysta:

Onnellisten ukkojen käsikirja 

Miksi maali ei synny? 

Mainokset