Daniel Green on amerikkalainen tv-kokki, keittokirjailija ja komistus, joka on suunnitellut terveellisiä annoksia lentoyhtiöille ja hotelleille. Hänen uusimmassa kirjassaan Paleodieetti – Luonnollinen tapa Daniel_Greenlaihtua kerrotaan lyhyesti paleodieetin perusteet, sellaisena kuin paleo nykyään trendikkäästi halutaan nähdä. Greenin asiantuntijalähteenä on esimerkiksi liikuntatieteilijä Loren Cordain, jonka paleotulkinnan erikoisuuksiin kuuluu mm. tyydyttyneen rasvan välttäminen ja vähärasvaisuuden suosiminen.

Greenin paleoversio on siis antropologisesta näkökulmasta ongelmallinen (toisin sanoen, ei voida väittää että alkuperäiskansojen/ varhaiskivikautinen ruokavalio olisi ollut ehdottoman viljaton, koska villiviljaa kerättiin; tai tyydyttynyttä rasvaa karttava, koska sisäelimiä ja lihaa suosittiin, mikäli niitä saatiin jne.), joten kannattaa suhtautua ”paleo”-otsikkoon enemmän romanttisena ruokavalion värittämisenä ja trendikkäänä tuotteistamisena.

Sen sijaan terveysnäkökulmasta kirjan reseptit ovat mainioita: ilmeisen herkullisia, ravitsevia ja terveellisiä! Osassa ohjeita ainekset ovat tosin hyvinkin eksoottisia (vaikka omissakin ruokakaapeissani on erikoisuuksia, niin muutamissa ohjeissa oli ainesosia, joista en koskaan aiemmin ollut kuullutkaan – eikä minulla liioin ole aavistustakaan, löytyykö niitä etnisistä tms. kaupoista). Paljon ideoita resepteistä kuitenkin sai. Tulen kokeilemaan niitä ihan varmasti.

Tässä pari aamiaisideaa (vinkit Greenin, ihan samaa mieltä en ole esimerkiksi tuosta kauran karttamisen syystä):

SAKSANPÄHKINÄ-BANAANILEIPÄ

(Kahdeksalle)

öljyä voiteluun

2 kypsää banaania

3 munaa

110 g mantelijauhoa

1 1/2 rkl raakahunajaa (ei pidä häkeltyä ilmaisua, EU:n alueella hunaja on aina ”raakahunajaa” toisin kuin Amerikassa)

70 g karkeaa saksanpähkinärouhetta

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja öljyä kevyesti 20 x 12,5 cm:n tarttumaton vuoka. Soseuta banaanit haarukalla suuren kulhoon. Vatkaa eri kulhossa munat ja lisää sen jälkeen jauhot ja hunaja. Sekoita joukkoon saksanpähkinät ja banaaniseos.

Kaada seos vuokaan ja paista noin 20 minuuttia. Ota vuoka uunista ja anna jäähtyä muutama minuutti. Kumoa leipä ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan ennen tarjoilua.

VINKKI: Saksanpähkinöissä on paljon kaloreita ja rasvaa, mutta avokadojen tapaan kyseessä on terveellinen rasva, joka pitää olon kylläisenä. Saksanpähkinöissä on myös runsaasti kuitua ja proteiinia.

KAURATON PALEOPUURO 

(Yhdelle)

2 rkl kookoshiutaleita

1 rkl mantelijauhoa

1 tl kurpitsansiemeniä

1 tl kanelia

15 g saksanpähkinöitä

2,4 dl kiehuvaa vettä

1 rkl sulatettua raakahunajaa

1/2 viipaloitua banaania

Pane tehosekoittimeen kaikki muut ainekset paitsi vesi, hunaja ja baani ja jauha tasaiseksi jauheeksi. Kaada kiehuva vesi seoksen päälle ja sekoita hyvin. Pane tarjolle kulhoon, ripottele päälle hunajaa, pähkinämurskaa ja baaniviipaleita.

VINKKI Kauraa vältetään paleoruokavaliossa hyvästä syystä – kaurahiutaleiden joukossa on usein muuta gluteenipitoista viljaa ja lisäksi se saa aikaan valtavan piikin verensokeritasossa.

Kirja Bookyssa

paleodieetti97654

Mainokset