Jpeg

”Chilipäät” (suomennos sanasta chilihead/ chili head/ chile head)  Jukka ”Fatalii” Kilpinen, Tommi Hietavuo ja Teija Aaltonen ovat kirjoittaneet ihanan ja innostavan Chilikirjan, joka tempaa mukaansa myös  wannabe-chiliheadit. Kirjasta löytyvät niin chilin historia kuin nykylajikkeetkin, kasvatus, reseptit ja säilöminen, chili ja terveys jne.  Herkullinen kuvitus ja tunnettujen chilin rakastajien omat tarinat tekevät kirjasta ahmien luettavan.

Poimin muutamia nostoja ihan omien mieltymysteni mukaan:

”Scovillen asteikko mittaa chilin tulisuuden. Scovillen asteikon lyhenne on SHU. — Paprika: 0 SHU — Cayenne: 60 000 SHU — Carolina Reaper: 1 500 000 – 2 000 000 SHU.”

”Kaikki eivät halua käyttää kasvinsuojeluaineiksi kutsuttuja myrkkyjä kotipuutarhassaan, mutta näille on onneksi vaihtoehtoja. Luonnonmukainen tuholaistorjunta perustuu kauhun tasapainoon. Tuholaisten määrä pidetään siinä määrin kurissa, että chilit viihtyvät ja tuottavat satoa. Muutama lehdillä kiipeilevä kirva ei ole maailmanloppu, sillä hyvinvoivat kasvit kestävät pientä kiusaa.”

”Näin syntyy bonchi [bonsai-chili]: Valitse bonchattaviksi suosikkichilisi tai paksuimman varren kasvattaneet lajikkeet. Ota muutama varakasvi siltä varalta, etteivät kaikki selviä hengissä. Bonchaa mieluiten useita kasveja kerrallaan. juurten ja versojen raju typsitys aiheuttaa auttamatta kovaa stressiä kasveille. Ne selviävät operaatiosta parhaiten, kun varren alaosaa valaistaan ylimääräisellä valolla muutaman viikon ajan ennen leikkaamista.–”

Tilaa kirja Bookysta

Samalta kustantajalta on ilmestynyt oma kirjani Villiinny kaupunkiviljelijäksi – Lähiruokaa tosi läheltäSiinä kerron keittiönikkunaviljelystä: idättämisestä, versottamisesta ja yrttien kasvatuksesta sekä parveke- ja pienimuotoisesta pihaviljelystä. Oma suosikkilukuni (vaikka itse sen olenkin kirjoittanut!) on Laiskan puutarhurin pihaviljelmät.

Jpeg

Meidän oma pihaviljelmämme on vielä tämän näköinen… Oikealle on tulossa kivikkopuutarha, vasemmalle etulalle pari kasvilavaa, ruukkuihin yrttitarha jne. Kunhan pihan muu remontti saadaan valmiiksi. Työ on ollut aika kova, koska piha on hiljalleen vajoavassa rinteessä.

Mutta kyllä siellä vielä chilitkin kasvavat! Ehkä ensi vuonna.

 

Mainokset