Luin Denis Vinokurin uutta kiinalaisesta lääketieteestä kertovaa kirjaa Tuli, maa, vesi junissa kiertäessäni Taiwania pääsiäisenä. Ympäristön stimuloimana koin kirjan parissa useita itsetuntemuksen ahaa-elämyksiä.

Jpeg

Vinokurilla on kyky kääntää vanhaa kiinalaista terveysfilosofiaa länsimaiselle nykyihmiselle ymmärrettäväksi, yhtäaikaa yksinkertaisesti ja syvällisesti. Olen joskus lukenut naivejakin länsimaisia esityksiä (vesityksiä) aiheesta, mutta sellaiseen ei tässä kirjassa sorruta.

Vinokur kirjoittaa

Kiinalaisen lääketieteen juuret ulottuvat kahdentuhannen vuoden taa. Sen filosofinen pohja nojautuu ennen kaikkea taolaiseen ja buddhalaiseen perinteeseen. Vanhimmat tekstit ovat peräisin ajalta ennen ajanlaskumme alkua. Kriittinen tarkastelu ja tutkiminen ovat muokanneet ajattelua näihin päiviin asti. Teoreettinen käytäntö on muotoiltu aina uudelleen, mutta kunnioituksesta juuria kohtaa on terminologiana käytetty vanhaa, luonnonkäsitteistä lähtöisin olevaa sanastoa. Vaikka samat termit ovat edelleen käytössä, on kiinalainen lääketiede saanut paljon uutta sisältöä modernin tietämyksen myötä.

Kiinalainen ravinto-oppi antaa mahdollisuuden ymmärtää, mikä on itselle sopivin ruokavalio. — Kiinalainen ravinto-oppi avartaa näkemystä siitä, kuinka eri ruoka-aineet vaikuttavat elimistön toimintoon ja kuinka ne sopivat kullekin omien tarpeiden mukaisesti. Tässä kirjassa yksilöllisen ruokavalion erilaisten ruoka-aineiden painotuksista kerrotaan kiinalaisen lääketieteen filosofiaan kuuluvien elementtityyppien avulla.

Elementtityypit ovat viisi arkkityyppiä, jotka ilmentävät ihmisen ominaisuuksia ja tapaa olla maailmassa. Ne ovat viisi erilaista metaforaa siitä fyysisestä, psyykkisestä ja henkisestä dynamiikasta, josta rakennumme.

 

Jpeg

Oli kiinnostaa sijoittaa tuntemieni ihmisten ominaisuuksia elementtityyppeihin. Oma hallitseva elementtini on metalli. Metallielementin henkiseen tasapainoon liittyviä piirteitä ovat kyky päästää irti, nauttia elämän laadusta ja ymmärtää elämän syvempiä merkityksiä.  Epätasapainosta kertovia negatiivisia piirteitä ovat mm. arvostuksen puute, tyhjyyden tunne, perfektionismi ja kyynisyys.

Kosketus ulkoilmaan ja johonkin ikiaikaiseen, esimerkiksi vanhaan kulttuuriin, on metallityypille arvokasta. Kun hän saa hengittää syvään metsän tai satoja vuosia vanhan kivitalon tuoksua, voi hän inspiroitua astumaan maallisen yläpuolelle. Liikkuminen luonnossa tai historiaa huokuvilla kaduilla muistuttaa elämän mittasuhteista ja auttaa hyväksymään omia epätäydellisyyksiä. Hän voi ravita aistejaan, kokea yhteyttä ympäristöönsä ja kokea olevansa osa sitä. Omasta kuoresta ei tarvitse kokonaan päästä eroon, usein riittää kun hän vain välillä avaa sitä. Pelkkä tähtitaivaan katselu, kallion kosketus tai astuminen vanhaan katedraaliinvoivat avata yhteyttä johonkin suurempaan. Metallityyppi ei tarvitse erityisiä ihmeitä vaan rohkeutta vastaanottaa ja liittää pyhyyttä arkeen. Jos hän on tietoisesti avoin, hän tunnistaa ja kohtaa niitä pyhiä hetkiä, joita tulee vastaan koko ajan.

Tämän olen kokenut useinkin, ja erityisen voimakkaasti käydessämme ikivanhassa taolaisessa perhetemppelissä Taipeissa. Meditoin ja tunsin syvää yhteenkuuluvuutta kaiken kanssa.

Metallielementtiä vahvistetaan hengityksellä. Aerobinen liikunta ja syvähengitysharjoittelu lisäävät keuhkojen fyysistä kapasiteettia. Metallityypille sopii hyvin lenkkeily, vaeltaminen ja uiminen. — Kaikenlainen venyttely ja jooga sopivat hyvin, erityisesti kylkikaarien venyttely ja yläselän kiertoliikkeet tuovat joustavuutta.

Vinokurin ruokasuositukset metallityypilleni: vähemmän maitotuotteita, vehnää, sokeria ja kuumentavia ruokia. Enemmän kauraa, ohraa, hirssiä, päärynöitä, manteleita, hunajaa, juureksia…

 

Jpeg

Viisas antautuu elämään yhdessä ihmisten kanssa ja kulkee heidän parissaan tietämättä, minne on menossa. – Zhuangzi

 

 

Tilaa kirja Bookysta

Denis Vinokur: Tuli, maa, vesi – Hyvinvointia kiinalaisesta lääketieteestä

 

Mainokset