Viherpiiperrykseni saa jo hupaisia ilmenemismuotoja: eilen vietettiin saksalaisen leivän päivää (Tag des deutschen Brotes), ja kehitin sen kunniaksi MARSILAISET LEIPÄSET. Olen syönyt hiilaritietoisesti jo niin kauan (12 vuotta), että sielu ja ruumis kaipaavat vaihtelua. En ole keliaakikko, minä kyllä *voin* syödä leipää, mutta seurauksena on tavallisesti IBS-mahakivut, palleaturvotus ja painonnousu (kuten juuri parhaillaan, kun olen viime viikot ollut melkein koko ajan reissussa, ja syönyt paikallisia tarjoomuksia). Narskuva suomalainen jälkiuunileipä toimii minulla huumetriggerinä: jos syön palan, syön neljä. Ja mahani on kipeä. Niinpä seilaan leipäsuhteessa eestaas tiellä taistojen. Pääsääntöisesti kartan, mutta en ole ehdoton (80/20-periaatteella mennään; kun 80% ruokavaliosta on kunnossa 20% voi sitten rentoilla).

JpegOlen paljon tehnyt sämpylöitä ja leipäsiä, joiden pohjana on juurekset, raasteena tai soseena. Porkkanaa, punajuurta jne. Usein heittelen joukkoon (periaatteella ”mitä kaapista löytyy”) kuivattuja sieniä jauheena, yrttejä tai omia viherjauhesekoituksiani. Eilen minulla sattui olemaan vihersmoothieta (salaattia, kurkkua, kesäkurpitsaa, aprikoosia, noin 4 dl), ja mietin että käytänpä sen taikinan nesteeksi. Lisäsin Herbamarea, tattarijauhoja (1 dl), kaurahiutaleita (1 dl) ja leivinjauhetta. Sekoitin mukaan proden, eli kaksi kananmunaa ja juustoraastetta. Laitan usein proteiinit mukaan jo leipäsiin, toimivat eväinä helpommin niin. Nostelin taikinasta kahdella lusikalla leipäsiä leivinpaperille (taikina oli hyvin löysää).Valmiita leipäsiä tuli annoksesta noin 25. Paistoin 180 °C kiertoilmassa noin puoli tuntia.

Nämä marsilaisleipäset ovat siis gluteenittomia mutta eivät viljattomia. Jos haluat viljattomia, jätä pois kaurahiutaleet (tattarihan on heinäkasvi). Luulisin että psyllium toimii tilalla myös, mausta en silloin mene takuuseen. Pakastin valmiisiin annospusseihin, ja sieltä voi sitten ottaa annoksen ja sulattaa leivänpaahtimessa kun leivätyttää. Itse syön leipäset ripsuttelemalla oliivi- tai mustakuminaöljyä niiden päälle. Joskus lisäjuustolla. Mieskin suostuu syömään kasvisleipiäni, joten lienevät lapsiyhteensopivia!

Mainokset