Taiwanilaisen keittiön perusraaka-aineita ovat sianliha, merenelävät, broileri, riisi ja soija. Naudanlihaa syödään harvemmin, perinteistä ja buddhalaisuudesta johtuen. Korianteri ja ”yhdeksän tarinan pagodin” basilika (taiwanilainen basilikalajike) ovat yrteistä tavallisimpia. Ruoanlaitossa käytetään rypäleensiemen- ja seesamiöljyä. Ruokaohjeet ovat peräisin Ivy Chenin kokkauskurssilta (copyright Ivy Chen).

Jpeg
Jpeg

Munakoiso mausteisella seesamikastikkeella

  • 2 pitkulaista munakoisoa
  • Seesamikastike:
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl seesamipastaa (tahini)
  • 1/2 rkl puristettua valkosipulia
  • 1 rkl chiliöljyä
  • 1 rkl riisietikkaa
  • 3/4 kupillista vettä
  • pilkottua kevätsipulia
  • (1/4 tl paloiteltua Sichuan-paprikaa)

Leikkaa munakoisot pitkittäissuuntaan ja 5 cm paloiksi. Höyrytä noin 6 minuuttia korkealla lämmöllä (kunnes syömäpuikko menee kuoren läpi). Asettele munakoisopalat tarjoiluvadille. Sekoita kastikeainekset ja kaada munakoisojen päälle. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Jpeg
Jpeg

Leijonanpää-lihapullat (kuvassa taka-alalla)

  • 600 g hienorakeista possujauhelihaa
  • 600 g kiinankaalta
  • 1 rkl suolaa
  • 1/4 rkl mustapippuria
  • 6 rkl kevätsipuli&inkiväärivettä
  • 2 rkl riisiviiniä
  • 1 muna
  • (1 rkl maissitärkkelystä)
  • 4 kupillista kanalientä tai vettä
  • 1 rkl suolaa (tai maun mukaan)

Kevätsipuli&inkiväärivesi

Pilko sama määrä kevätsipulia ja inkivääriä. Laita ne tehosekoittimeen, lisää vettä sen verran että ainekset peittyvät. Sekoita hienoksi mehuksi. Laita neste syrjään 20 minuutin ajaksi, jotta maku vapautuu. Säilyy jääkaapissa 4-5 päivää japakastimessa 2 kuukautta.

Taiwanilainen kaalipata eli leijonanpäälihapullat

Lisää muut ainekset jauhelihaa ja sekoita yhteen suuntaan kunnes liha muuttuu tahmeaksi. Pyörittele lihapullia, leivitä tärkkelyksellä jos ne tuntuvat liian tahmeilta. Uppopaista lihapullia kunnes ne ovat ruskeita. Valuta hyvin.

Pese kiinankaali, pilko ja paista ruokalusikallisessa öljyä. Lisää lihapullat kaalin sekaan. Siirrä hiukan kaalia lihapullien peitoksi. Lisää kanaliemi tai vesi sekä suola. Anna kypsyä matalalla lämmöllä noin 1 1/2 tuntia. lisää kuumaa vettä tarpeen mukaan.

Mikäli joku on kovasti kiinnostunut kuvassa olevien taiwanilaismykyjen valmistusohjeista, voin laittaa ne blogiini myöhemmin.