Pöhköpäille varoituksen sana: Älä hyvänen aika tee näin! Tämä on netissä kiertävä vitsi.

Varoitus on aiheellinen: Poen lain mukaan on vaikeaa, jollei mahdotonta, erottaa parodiaa ääriajatuksista, koska molemmat vaikuttavat yhtä järjettömiltä.

”Virallisten ohjeiden kyseenalaistaminen on iso 2000-luvun trendi, ja lautasmallin kritiikki monen lempiharrastus. Mutta Erkki Palviainen on vielä erikseen: superfood-mies on oikea kyseenalaistamisen esitaistelija. Hän ei usko paljon mitään, mitä viralliset tahot ohjeistavat vaan epäilee, etsii omista lähteistään vaihtoehtoista tietoa ja tykkää salaliittoteorioista.

Erkki on puhelias ja mukava tyyppi, hän laittaa aivan sairaan hyvää ruokaa villiyrteistä, puikulaperunoista ja peuramakkarasta, ja hänen juttujaan kuuntelee ihmeissään. Ovatko monet suomalaisten sairaudet ja kasvavat lapsettomuusongelmat tosiaan maidonjuonnin syytä? Onko voilla, kookosöljyllä ja hunajalla ryyditetty herkkukahvi tosiaan parasta, millä aivojaan voi ruokkia? Kannattaisiko minunkin liittää itseni yöksi maadoitusjohdolla vesikiertoiseen lämpöpatteriin, jotta kehoni elektronitasapaino parantuisi ja unet olisivat vilkkaita?

Entäs ovatko Erkin jutut paitsi kiehtovia ja joskus hassuja, myös vaarallisia? Hän on nimittäin rokotuskriitikko ja uskoo, että länsimaisen lääketieteen avulla parantuu vain tuurilla: tärkeämpää olisi ennaltaehkäistä sairauksia oikeilla voimaruuilla. Jos omalle kohdalle osuisi vakava sairaus, Erkki kokeilisi ensin luontaishoitoja.

– Sydäninfarktin sattuessa ottaisin cayennepippuria, soittaisin ambulanssin ja katsoisin, tarvitaanko ensihoitoa enää.”

(Heidi Heino, Me Naiset)

Törmäsin samana päivänä kahteen lehtijuttuun, jotka nostivat niskakarvat pystyyn. Ensinnäkin tähän Erkki Palviaisen haastatteluun: olen aivan vakuuttunut, että kaveri on symppis ja muuta, mutta hän on myös malliesimerkki siitä, miten hakoteille mennään, kun tehdään TÄYDENTÄVÄSTÄ lääketieteestä VAIHTOEHTOISTA. 

Cayennepippuri ja sydänvaivat

FAKTA: Cayennepippuri sisältää kapsaisiinia, joka tutkimusten mukaan auttaa sydänvaivoihin alustavien hiirillä tehtyjen kokeiden mukaan. Euroopan lääkevirasto EMEA on antanut myyntiluvan kapsaisiinilaastarille vuonna 2009. Sen käyttöalueena on ”ei-diabeetikkojen perifeeristen neuropaattisten kipujen” lievittäminen.

FIKTIO: Cayennepippurin syöminen akuutissa sydänkohtauksessa perustuu erilaisten ”terveystieto”-sivustojen huuhaa-artikkeleihin. Googlaamalla päädyin esimerkiksi tyylipuhtaaseen salaliittosivuun, jonka oikeassa ylälaidassa julistettiin ”Powered by God’s Medicine”. En linkitä sivua tähän.

FAKTA: Cayennepippuri tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia, mutta sen käyttömahdollisuuksista sekä tehokkaista ja turvallisista käyttötavoista tarvitaan lisää tutkimuksia. Jo tällä hetkellä sitä voidaan käyttää virallisen lääketieteen hoitojen tukena.

Toinen, englanninkielinen, lehtiartikkeli kertoi sitten syöpäosaston sairaanhoitajasta, joka erosi virastaan, koska ”lääketieteen hoidot ovat tarpeettomia, syöpähän paranee ruokavaliolla”. Tässäkin fakta on, että syövän syntyä voi (ainakin jonkin verran) ennaltaehkäistä ruokavaliolla. Samoin se on fakta, että syöpähoitojen tukena kannattaa käyttää ruokavaliohoitoa. Mutta väite, että syöpä paranisi (pelkästään) ruokavaliolla, on hätäinen yleistys yksittäistapauksista, joissa potilas on parantunut näin. Kukaan ei ole tutkinut, mitkä tekijät vaikuttivat potilaan paranemiseen. Oliko niitä useita, vai oliko joku erityisen ratkaiseva. Se, että minä paranen samaan aikaan mahavaivoista, kun syön joka päivä porkkanoita, ei oikeuta väitteseen ”vatsakatarri paranee porkkanoita syömällä”…

Terveyskirjoittajana pidän uskomattomana vastuunottona (tai pikemminkin -ottamattomuutena) sitä, että erilaiset gurut ja media (!) levittävät näitä juttuja. Itseään voi toki jokainen aikuinen ihminen käyttää minkälaisena koekaniinina parhaaksi näkee, mutta itse en uskaltaisi ottaa vastuulleni hupsuja ihmisiä, jotka infarktin sattuessa tunkevat cayennepippurin suuhun. Puhumattakaan, että työntäisivät sen sinne, minne ei kuu kumota eikä aurinko paista. Paitsi, että perskarvat kärähtäisivät, niin saattaisi kyllä sydänpysähdyskin parantua kun suolen rakoille palaessa säntäisit kohti kattoa.

LISÄYS: Minua valistettiin, ettei cayennepippuri polta, mikäli sen pinta ei ole rikki. Joten kaikki persiipippurin parantavaan voimaan uskovat: varokaa, ettette esimerkiksi kynnellä raapaise pippuria!

Asiallista tietoa cayennepippurin rohdoskäytöstä saksaksi täällä

Aihepiiristä blogissani:

Suomalaisen terveysjournalismi taso – toukokuun pohjanoteeraus

Syöpälääkäri paljastaa…

Torju syöpä syömällä

Mainokset