Viime aikoina on mediassa (taas kerran) esiintynyt juttuja siitä, että BMI on vanhentunut mittari. Tietohan ei ole millään muotoa uusi, mutta jostakin syystä sitä pitää aina uudestaan ja uudestaan tuoda esiin. Olen toki itsekin joskus käyttänyt satunnaisissa keskusteluissa BMI:tä, mutta vain helppona tapana kuvata mahdollisen ylipainon määrää, kun en ole jaksanut pidempiä selityksiä. Täysin tietoisena siitä, ettei mittari ole millään muotoa hyvä.

Vuonna 2010 kirjoitin blogissani näin (New sheriff in town):

Uudemman tutkimustiedon mukaan parempi mittari saattaa olla vyötärö/pituus-suhde (Weight-to-Height Ratio WHtR). Sen saat jakamalla vyötärönympäryksesi (joka mitataan yksinkertaisesti kapeimmalta kohdalta) pituudellasi.

Samana vuonna kirjoitin (BMI ei mittaa terveysriskiä):
”BMI:llä ei ole mitään tekemistä aivoverenkierron häiriön, infarktin tai kuoleman riskin kanssa”, toteaa Harald Schneider Ludwig-Maximilian-yliopistosta Münchenistä.

Vuonna 2011 kirjoitin näin (Painoindeksiä on turha kytätä):

Painoindeksi ei todellakaan ole hyvä mittari. Toki sillä voi suunnan nähdä ja paremman puutteessa käyttää, mutta se on kuten kaloriteoriakin: aivan liian simppeliksi vedetty kaava, johon todellisuus ei mahdu.

Ylipäätään minusta PAINOLUKEMAAN tuijottaminen on aika hedelmätöntä. Sen käyttöä voi perustella silloin, kun oikeasti tietää, missä kilolukemissa (nykyisellä liikunnanharrastuksella jne.) kehontunne ja oma kokonaisfiilis ovat parhaat (kuten minä tiedän).

Olennaisinta on kuitenkin etsiä ja löytää se olotila, jossa elämäntavat miellyttävät mieltä ja ruumista, ja jossa kehontunne on hyvä. On ihan sama painatko viisi kiloa ennemmän vai vähemmän, onko painoindeksisi 27 vai 23.

Kaikkein tärkeintä on, että itse viihdyt kropassasi ja tunnet olevasi iloinen, terve ja energinen.

Vastikään luin Iltalehdestä, että tuosta pituus-vyötärösuhteesta on esitetty uusi simppeli versio: ”Ota naru ja mittaa sillä pituutesi ja taita sitten naru kahteen osaan, niin saat terveellisen vyötärönympäryksen rajan”. En tiedä, onko ohje kehitetty ihmisille, joilla ei ole alkeellista laskutaitoa, mutta vähän kyllä kohottelin kulmiani. Minulla ainakin menisi kauemmin sopivan narun etsimiseen kuin sen kahdessa sekunnissa päättelemiseen, että pituuteni jaettuna kahdella on 86.

Lääkäreiden ja ravitsemusterapeuttien eturintama on jo lopettanut painoindeksin käyttämisen mittarina. Niin kauan kuin se kummittelee terveysvalistuksessa saamme kuitenkin vuosi vuoden jälkeen lukea tämän saman ”uutisen”…

Mainokset