Tänä uutena vuotena näin ensimmäisen kerran uuden vuoden lupauksia, joissa luvattiin pysyä läskinä, laiskana ja liikkumattomana. Humoristista? Ehkä…

Negatiivista kuitenkin. Oletan, että hyvänä tarkoituksena on ajatus, että jos ei vaadi itseltään muutosta, se muutos tulee vahingossa, koska ”emme kuitenkaan koskaan täytä lupauksiamme itsellemme”. Kaksinkertaista itsepetosta: tavallisesti elämänmuutokset eivät tule vahingossa. Eivätkä koskaan itsepetoksen kautta.

Ravitsemusterapiassa kuuminta hottia on nykyisin HOT (hyväksymis- ja omistautumisterapia).

H = Hyväksy ja ota vastaan kaikki sinussa ilmenevät ajatukset ja tunteet.

O = Omistaudu tekemään itsellesi tärkeitä ja merkityksellisiä asioita.

T = Toimi – Tee ja ylläpidä sellaisia tekoja, joista sinulle on pitkällä aikavälillä hyviä seurauksia ja jotka edistävät sitä, mitä pidät tärkeänä.

Suurimmat totuudet ovat yksinkertaisia. Kuitenkin tänä aikana, jolloin ihmisten pitää kirjasta lukea, miten kaappi siivotaan, tarvitaan rautalankaa asioiden vääntämiseen. Olen intuitiivisesti soveltanut HOT:ia kirjassani

teholaihtuminen2

Kirjassa kerron sata keinoa, joilla arkeen voi soveltaa laihtuvaa elämäntapaa. Käyn myös dialogia sisäisen mättöpirumme Ähmätin kanssa, joka kuiskii korvaan milloin mitäkin sokerisen ja rasvaisen houkuttelevaa.

Hyväksyntä pelkästään ei riitä. Eivätkä HOT:in kehittäjät niin tarkoitakaan. Tie itsepetokseen on silattu sallivuudella, jos tyydyt vain ajattelemaan ”ei ole kiellettyjä ruokia” (mikä sinällään on täysin totta). Mikäli tavoittelet terveyttä ja hyvää oloa kropassasi, ajatusta on jatkettava: ”Mutta juuri nyt valitsen sen, etten syö sokeria”. Ei siksi, että inhoan itseäni, vaan siksi, että valitsen tietoisesti niin. En epävarmuuttani vaan itsekunnioitukseni vuoksi.

Kirjoitimme Kukka Laakson kanssa kirjassa Maanantaisoturit:

Maanantaisoturit

Muutoksesta pitää tehdä ehdoton, mutta armollinen, pitkän tähtäimen suunnitelma. Tavoitteet kannattaa asettaa kolmen kuukauden, puolen vuoden ja vuoden päähän. Kirjoita unelmasi ja tavoitteesi ylös. Tee haaveestasi konkreettinen projekti, muuuten se jää vain ikuiseksi haaveeksi. —

Jos on huono iho, botox ei tee kasvoista raikasta, jos syöt etupäässä pullaa, lusikallinen macajauhetta ei paranna. Jos aina sattuu, ibuprofeeni ei kipua poista. Jos olet liian laiska seisomaan suorassa, lähentäjäkoneessa istuminen tuskin korjaa ryhtiäsi.–

Nykyisin on muotia olla armollinen itselleen, palkita itsensä. Hyväksyä. Sallia kaikki. Sallia laiskuus. Rakastaa joutilaisuutta ja mukavuutta. Laittaa jalat pöydälle ja työntää paketillinen keksejä suuhun. Koska olet sen arvoinen.

Miksi ylipäätään pitää palkita itseään? Onko elämä niin kauheaa, että arkipäivästä selviydyttyään on annettava itselleen palkintoja? Kuka sen on keksinyt? Jos niin on, eikö elämässä ole jotakin pahasti vialla?

Jatkuva sallivuus on avain itseinhon kierteeseen. Se ei ole mikään ratkaisu. Se on ongelma.–

”Kyllä joskus saa vähän laiskotella ja herkutella” on ihan hyvä periaate, jonka avulla voi nähdä kokonaisuuden helpompana. Ei tarvitse kerralla muuttaa kaikkea, etenkin kun puhutaan elämäntavasta eikä kuureista.

Mutta erityisesti alkuvaiheessa on paras olla ehdoton. Niinpä Maanantaisoturi aloittaa kokeilemalla, miltä tuntuu sanoa ”Ei kiitos.”

Teholaihtuminen Bookyssa

Maanantaisoturit Elisassa

Mainokset