Näin Jotain maukasta -blogissa sattumalta ohjeen tuoretattaripuuron valmistamiseen. Koska juuri mietin, mitä rustaisin pikalounaaksi, kokeilin omaa versiota, kaapissa kun ei ollut kaikkia noita ohjeen ainesosia.

”Suklaavanukas” tattarista

(2-4 annosta; riippuen siitä onko kyseessä aamiainen/pikalounas vai jälkiruoka)

  • 3 dl tattarijauhoja
  • banaani
  • päärynä
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • steviaa tai erytriolia (Sukrin, Karppisokeri jne.) tai hunajaa maun mukaan
  • noin 2 dl maustamatonta jogurttia, maitoa, kookosmaitoa tms.

Sekoita ainekset tehosekoittimessa. Koristele siemenillä.

Arvostelu: maistui oikein hyvältä, mutta perästä kuului… Ylipäätään en ole ihan vakuuttunut näiden trendikkäitten tuorepuurojen terveyshyödyistä. Miksi tehdä ravinteiden imeytyminen ja ruoan sulattaminen mahdollisimman vaikeaksi? Raakaruokaa perustellaan tavallisesti sillä, että kypsentämätön ruoka on ravinteikkaampaa, niin kuin se onkin kun puhutaan kasviksita, marjoista ja hedelmistä. Viljat ja tattarin kaltaiset ruohokasvit ja muut erikoisryynit ovat kuitenkin toinen asia, vaikka ne olisivat kuinka ravinteikkaita kypsentämättä, mitä hyötyä siitä on, jolleivat ne ravinteet imeydy hyvin? Herkkävatsaiselle ne ne usein aiheuttavat turvotusta ja pieruvaivoja.

Marjatattariherkku


tattari2

(2-4 annosta)

  • 3 dl tattarijauhoja
  • 1 dl kiehuvaa vettä
  • 1 banaani
  • marjoja tai marjajauhetta (itse käytin Biokian Punaista Marjajauhetta)
  • 1 dl jogurttia, maitoa, kookosmaitoa tms. (jos käytät tuoreita tai pakastemarjoja, et välttämättä tarvitse lainkaan)
  • steviaa tai erytriolia tai hunajaa maun mukaan

Tällä kertaa laitoin illalla tattarijauhot turpoamaan sekoittamalla kiehuvaa vettä niihin. Aamulla  lisäsin kookosmaitoa, banaanin ja marjajauheen, ja sekoitin tehosekoittimessa tasaiseksi puuroksi. Päälle ripottelin siemeniä ja punaista marjajauhetta.

Arvostelu: maistui oikein hyvältä, eikä aiheuttanut vatsavaivoja. Valmistaminen oli yhtä helppoa, se vaati vain ennakointia. Aamiaisruokana piti nälkää hyvin.

 

Uunitattaripuuro

tattari3

(2 annosta)

  • 3 dl kokonaisia tattariryynejä
  • noin 1 litra vettä (maitoa)
  • suolaa maun mukaan (nestepöhöä keräävänä käytän itse vain 1 tl)

Kuumenna uuni 170 °C. Voitele uunivuoka. Huuhdo tattariryynit ja laita vuokaan. Lisää kiehunut vesi (kuumennettu maito) ja suola. Anna hautua pari tuntia (tai pienennä virtaa ja hauduta kauemmin; puuro on sitä maukkaampaa, mitä hitaammin se on haudutettu). Jos sinulla on ajastettava uuni, puuron voi ajastaa valmistumaan talviaamuksi.

Arvostelu: minulle tulee tattaripuurosta lapsuus mieleen. Meillä syötiin niin tattari- kuin hirssipuuroakin (tai hersryynipuuroa kuten sitä kotona kutsuttiin). Hyvää ja yksinkertaista (ja halpaa) ruokaa, joka ei turvota, pitää nälkää ja sisältää hyviä kasviproteiineja.