Säilytä tyyni sydän, istu kuin kilpikonna, kulje eloisasti kuin kyyhky, ja nuku kuin koira.”

Li Ching-Yuen, todellisesta tai väitetystä pitkäikäisyydestään kuuluisa kiinalainen herbalisti

Olen valinnut ylläolevan projektini motoksi, vaikken tiedäkään, miten kilpikonna istuu. Olen tällä hetkellä 59 vuotta ja kolme kuukautta. Täytän 60 vuotta ensi maaliskuussa Kiinassa, jossa tulen opiskelemaan kuukauden ajan qigongia Wudang Kungfu Academyssa.

Nyt se siis on alkanut täydellä teholla. Tai ainakin melkein: nilkastani poistettiin juhannuksena metallit (viimevuotisen pahan nilkkamurtuman jäljiltä) eikä liikuntakykyni ole vielä sataprosenttinen. Onneksi personal trainerini Johanna Mäkelä on koulutukseltaan paitsi personal trainer myös fysioterapeutti, niinpä hän osaa pätevästi neuvoa treenit myös ajalle, jolloin tikit ovat vielä jalassani.

Koska kaikkiin fitnessprojekteihin kuuluu laittaa ennen ja jälkeen -kuvia, tässä omat ennen kuvani. Kuten näette, en aio kaunistella asioita, vaan tapani mukaan olen raatorehellinen. Siellä se mummonmaha istuu vyötärössä kuin p*ska Junttilan tuvan seinässä.

sivu

Tähän mennessä olemme jo käyneet läpi perusasiat. Olen ottanut lähtömitat ja painon sekä asettanut tavoitteeni (10 kilon painonpudotusta vastaava lihasten kiinteytyminen, lihaskunnon ja lihasten osuuden lisääminen). Olen perusterve, minulla ei ole nk. elintasosairauksia, diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja, metabolista oireyhtymää jne.

Vaivoistani olen jo usein kirjoittanutkin: taipumus lymfaturvotukseen ja lievä kilpirauhasen vajaatoiminta hyvälaatuisen kystan vuoksi. Nämä molemmat tietysti vaikeuttavat painonpudotusta.

naamaNaaman lähtötilanne näkyy tästä superkoomisesta selfiestä (tekniikka ei todellakaan ole hallussa!). Kiitos kahden ison E:n (elämäntapojen ja Environin) sekä geenien minulla ei ole ryppyjä eikä maksaläiskiä. Hamsteripusseja vastaan käyn ”tyynytaistelua” (Better Pillow). Syksyn kuluessa tulen saamaan Environin tehohoitoja. Mallia pöyhö oleville hiuksilleni pitäisi jotain keksiä. Niiden harvenemisen olen kuitenkin saanut käännettyä tuuhentumiseksi.

Lähtöajatukseni ei ole epätoivoinen kadotetun nuoruuden metsästys, koska en näe vanhenemisessa mitään hävettävää, enkä kyllä itse vanhenemisessa mitään pelottavaakaan mutta sen sijaan vanhusten kohtelussa…

Minusta vanheneminen on mielenkiintoista! Edesmenneen, mentorinani pitämäni  lääkäri Aki Loikkasen mukaan ”Terve keho ei vanhene eikä sairastu.” Huh. Siinä on haastetta kerrakseen. Aki täsmensi sitä kirjassaan h-limit:

”Kokemus on osoittanut, että normaalilla eli tavanomaisella elämänkaarella keho tulee korjauskelvottomaksi 75-85-vuotiaana. Tavassamme elää, syödä ja tehdä valintoja on jotain, joka aiheuttaa kehon sairastumisen normaalissa järjestyksessä.”

Tästä seuraa johdonmukaisesti, että jos tyydymme normaaleihin valintoihin, elämänkaaremme noudattaa normaalia rataa. Silloin hyväksymme normaalin rapistumisen. Väärinkäsitysten välttämiseksi: se on ihan OK, mikäli se on tietoinen valinta!

Kirjailija Virginia Ironside julisti ”No! I don’t want to join a bookclub” -kirjassaan, että on ihanaa kun ei ole pakko suorittaa, ei opiskella uusia kieliä, eikä liittyä eläkeläisten harrastuspiireihin… Sekin on oma valinta. Kaikkia ei yksinkertaisesti kiinnosta pohtia, mitä suuhunsa laittaa, ja miten mikäkin liikuntamuoto vaikuttaa vanhenemisessa. Eikä toden totta tarvitsekaan kiinnostaa.

Minua kuitenkin kiinnostaa, ihan jo siksi, että haluan elää loppuelämäni itseni näköistä elämää, itsemääräämisoikeuteni säilyttäen ja jokaisesta päivästä nauttien.

dreams

Tulen tässä projektissani kirjoittamaan omista valinnoistani, jotka joissakin kohdin saattavat tuntua hard core -versiolta. Ei siksi, että treenaisin kuin hullu ja kiristelin truokavalioni äärimmilleen, vaan siksi, että lähestyn asiaa yhtä kokonaisvaltaisesti kuin kaikkea muutakin elämässäni, ja tulen paneutumaan aiheeseen syvällisesti, kovaan ytimeen saakka.

Vanhenemisoireiden viivyttäminen ei  tarvitse olla irvokasta ja epätoivoista naaman kiristelyä, mutta monilla terveyden- ja kauneudenhoitoon liittyvillä keinoilla on mahdollista vanheta arvokkaasti (ja taaskin itsensä näköisesti vanhenevan ulkonäkönsä säilyttäen). Periaatteena siis: arvokkaasti, ei irvokkaasti!

PS. Pahoittelen huonoa kuvanlaatua. Älypuhelimeni on mallia Halpa, ja se on hankittu puheluja ja sähköposteja, ei valokuvaamista, varten. Lisäksi kotimme 2 kokovartalopeiliä ovat molemmat pimeissä nurkissa…

Lähde mukaan seuraamaan projektia! Otan mielelläni vastaan blogini kommenttiosioon linkkejä ja vinkkejä.

 

____________________________________________

Projekti 60+FIT kestää puoli vuotta 1.7.-31.12.2016.

Personal trainerinani toimii PT ja fysioterapeutti Johanna Mäkelä

Kuntokompassi Personal Training Studio

johanna

 

 

 

 

 

Tuotesponsorit (sponssiehdotuksia voi laittaa sähköpostilla varpu (at) varputavi.com):

vogel-logo-1000

 

environ300px

 

 

Mainokset