Reetta Rannan ja Antti Huttusen kirja (ja YLE-tv:n sarja) Metsien kätkemä on  alaotsikkonsa mukaan ”opas Suomen kauneimpiin kohteisiin”. Kirja jätti minut hieman hämmentyneeksi, mutta ilmeisesti kyse on yksinkertaisesti sukupolvieroista…

Kirjan tarkoitus lienee inspiroida ja fiilistellä, ei niinkään tarjota patikkaretkeilystä innostuneelle informaatiota. Ajatus suomalaisen mytologian yhdistämisestä retkeilykirjaan on mainio, ja itse pidinkin eniten juuri kirjan kansanuskoon ja perimätietoon perustuvista jaksoista, vaikkei niiden sisältämä tieto minulle uutta olekaan (olen aikoinaan opiskellut aihepiiriä Helsingin yliopistossa). Pidän myös kovasti tietokirjahybridin ideasta, toisin sanoen siitä, että tietokirjassa on kaunokirjallisia ja omakohtaisia elementtejä.

Tämä kirja lienee kohdistettu luonnosta vähän vierantuneelle selfiesukupolvelle. Ikäiseni vanha kanttura ja metsäläinen ei voinut olla kiinnittämättä huomiota siihen, että 140-sivuisessa kirjassa oli 63 kuvaa tekijöistä (se oli niin silmiinpistävää, että laskin ne). Toki tekijät ovat mukavan ja sympaattisen näköisiä, mutta olin etukäteen kuvitellut, että kirjan pääteema on luonto eivät luontokirjan tekijät.

Kirjan teksti on enimmäkseen kuvailua kirjoittajien tunnelmista ja ajatuksista sekä retkien kulusta,  älypuhelimen GPS-kartoista, kahvinjuonnista ja kohdatuista bloggareista jne. Kohteet on nimetty ja merkitty Suomen kartalle,  ja vaikka varsinainen retkeilijän faktatieto on vain pienessä sivuroolissa, se löytyy kyllä tarkkasilmäiselle.

Kirjan lay out on 70-lukulaista retroa, tuolloin nuoruuttaan eläneelle se on sympaattisen huvittavaa, mutta miellyttänee kovastikin myöhemmin syntyneitä.

Hipsteri- ja selfiesukupolven luonto-opasta hakeville oikein suositeltava kirja.

 

 

 

Mainokset