A-vitamiinista tulee seuraavien kymmenen vuoden aikana ”uusi D-vitamiiini”, ennustan. Ei niin, että se korvaisi D:n vaan niin, että sen merkitys tajutaan paremmin. Olen viisi vuotta käyttänyt A-vitamiinia ulkoisesti, mutta samaan aikaan olen lisännyt myös sen saantia sisäisesti luonnollisista lähteistä. Painotan: siis ruoasta, en pillereistä.

 

Metsästäjä-keräilijät saivat ravinnostaan nykyihmisen saantiin verrattuna moninkertaiset annokset niin D- kuin A-vitamiiniakin. Tietenkin vuodenajoista, luonnonolosuhteista ja maantieteestä riippuen. Koska pyrin moderniksi metsästäjä-keräilijäksi, olen ottanut asiakseni molempien saannista huolehtimisen. D-vitamiinia syön myös ravintolisänä, vaikka ruokavaliooni kala kuuluukin. D-vitamiinitasoni on tutkittu viime vuonna, sen mukaan pitoisuus on 65,6 nmol/l, mikä on yleensä riittäväksi katsottu pitoisuus (alle 50 nmol/l merkitsisi puutosta ja yli 375 nmol/l olisi jo myrkyllinen määrä). Koska en pidä ”yleensä riittävää” optimaalisena, ryhdyin tuloksen kuultuani syömään D-vitamiinilisää ympäri vuoden, sillä suojaan ihoni ihoa auringolta mahdollisimman hyvin (poden ”aurinkoallergiaa”ja suojaan ihoa myös auringon vanhentavalta vaikutukselta), niinpä auringon vaikutuksesta iholla ei D-vitamiinia paljon pääse syntymään.

A-vitamiini onkin sitten hiukan kinkkisempi kuvio. Tämänhetkisen tutkimustiedon ja omien pähkäilyjeni perusteella olen päätynyt siihen, että ruokaperäiset ravintolisät olisivat hyviä, mikäli niitä helpommin saisi (olen aika ajoin käyttänyt Vogelin monivitamiinia, mutta sitä ei Suomesta saa).

A-vitamiinin paras lähde on maksa. Sisäelimiä syön aika harvoin, niinpä talvisin ”nautin” päivittäin kalanmaksaöljyä. Muita parhaita lähteitä ovat kuivattu porkkana, paprikajauhe ja nori-merilevä. Niitähän ei koskaan syödä sellaisia määriä, että ne isosti vaikuttaisivat, mutta rikkana rokassa ovat. Porkkanaa syön säännöllisesti lähes päivittäin, ja joskus minulla on sitä myös kuivattuna. Lehtikaali on yksi hyvä lähde, sitä käytän sekä tuoreena että kuivattuna (en kuitenkaan liioittele sen kanssa, kuten en minkään muunkaan ravintoaineen, välillä nämä muodit näyttävät menevän pelleilyksi, kun jokin ruoka-aine hypetetään sfääreihin eikä muuta syödäkään kuin esimerkiksi lehtikaali-viherpirtelöitä).

”Suuret A-vitamiiniannokset lisäävät ihon sarveistumista ja talin eritystä. Äkillisen myrkytyksen oireita ovat kallonsisäisen paineen nousu ja ihon hilseily. Pitkäaikaisessa liika-annostuksessa on todettu ihomuutosten lisäksi maksavaurioita ja luuston haurastumista. Turvallisen saannin yläraja on A-vitamiinilla kymmenkertainen suositeltuun saantitasoon verrattuna. Raskauden aikana A-vitamiinin liikasaanti voi lisätä sikiön epämuodostumien riskiä. Tällaista on kuitenkin todettu vain A-vitamiinia sisältävien erityisvalmisteiden käyttöön liittyen, ei pelkästään ravinnosta saadun A-vitamiinin aiheuttamana.” (Lähde: Antti Aro).

Ulkoisesti olen viimeiset viisi vuotta käyttänyt Environin A-vitamiiniin perustuvia hoitoaineita. Environ on ihonhoitosarja, jota tulen käyttämään lopun ikääni (blogiyhteistyöstä riippumattakin). Sarjan kehittäjä Des Fernandes on paitsi tiedemies myös visionääri. Ja siitähän minä pidän! Lounaskeskustelustani Desin kanssa kirjoitin Iltalehdessä:  Environ-ihonhoitosarjan ytimen muodostavat antioksidantit ja vahva A-vitamiini. Näin on ollut tuotesarjan koko 25-vuotisen historian ajan, eikä se tule muuttumaan. Kysyttäessä, eikö se ole tylsää, ettei tuotesarja muutu, Des vastaa: ”Onko hengittäminen tylsää? Onko veden juominen tylsää? Ja kuitenkin hengität ja juot joka päivä. Sama koskee Environia.”

Olen kirjoittanut Environista vuosien varrella paljonkin, tästä ja Iltalehden blogeistani löydät hakusanalla Environ lisää. Kun viime aikoina sosiaalisessa mediassa on ollut vanhojen kuvien villitys ja tutkailin vanhoja kuviani, huomasin, että ihoni on nykyisin vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin pari-kolmekymmentä vuotta sitten. Aloitin viivytystaisteluni ilmeisesti riittävän ajoissa. Ruokavalio, ulkoliikunta ja Environ ovat ne peruspilarit, joilla ihoani hoidan. Pitänee painottaa, ettei ihoni ole mikään helppo tapaus. Reagoin yliherkästi ihollani kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan, kasvojeni iho ei esimerkiksi kestä kotimme vesijohdosta tulevaa hyvin kalkkipitoista, kovahkoa vettä, vaan reagoi siihen atopialla. Atopia parani kun lopetin kasvojen vesipesun kotona ollessa (Suomessahan vesi on tavallisesti melko pehmeää, joten tätä ongelmaa ei ole). Ihoni reagoi myös siitepölyallergiaan, stressiin, pieneenkin määrään alkoholia jne. Näinä herkkyyskausina saatan kehittää myös A-vitamiinireaktioita eli punoitus lisääntyy A-vitamiinin vaikutuksesta. Silloin, kun ”reaktio” on päällä, pidän taukoa A-vitamiinivoiteessa ja ihon neulaamisessa. Environilla on kuitenkin mainioita tuotteita, jotka sopivat myös silloin, kun ihoni oireilee kuten C-Boost (tehokas C-vitamiinivoide pigmenttiläiskiin, couperosaan, aurinkovaurioille ja hienoille rypyille sekä terveen ihon ylläpitoon) ja Colostrum Gel (sisältää ternimaitoa, joka vahvistaa ihon immuniteettia ja tukee ihon kasvutekijöiden tuotantoa, sitä suositellaan erityisesti ikääntyneelle ja ohentuneelle iholle).

HIILARITIETOINEN RUOKAVALIO + HAPPIHYPPELY + ENVIRON + A-VITAMIINI  = SÄTEILEVÄ IHO VANHANAKIN

 

Environ on hoitolatuote. Löydät jälleenmyyjät täältä.  Oikeaa Environia ei koskaan myydä netissä! Jos näet sellaisia mainoksia, kyse on laaduttomista kopioista ja rikollisesta toiminnasta. Joskus WordPress on pistänyt kirjoitusteni alle sellaisia mainoksia. En valitettavasti pysty niihin vaikuttamaan, koska käytän ilmaissoftaa vielä toistaiseksi.

 

____________________________________________

Projekti 60+FIT kestää puoli vuotta 1.7.-31.12.2016.

Personal trainerinani toimii PT ja fysioterapeutti Johanna Mäkelä

johanna

 

 

 

 

 

Kuntokompassi Personal Training Studio

Luomukampaamo ja -meikkaamo sekä verkkokauppa Ecobeautywellness

 

Tuotesponsorit (sponssiehdotuksia voi laittaa sähköpostilla varpu (at) varputavi.com):

Terttu Lilja Oy

vogel-logo-1000environ300px

 

 

 

Mainokset