Tein selfien miten tahansa, lopputuloksena on aina höperö ja tärähtänyt kuva. Mallinsa kaltainen.

Proggikseeni kuuluu kaikenlaisten uusien juttujen kokeilua. Yhden sunnuntaipäivän vietin meikkauskurssilla! Kurssin nimi oli suomennettuna ”oman tyylin mukainen meikki”. Ajattelin, etukäteen ennakkoluuloisesti, että minkähänlaisten pissisten kanssa päiväni tulen viettämään. No sainpa nenilleni: opettaja oli ihan sympaattinen ja kurssikaverit ”tavallisia” saksalaisnaisia, joista vain kaksi ymmärsi ennestään meikkaamisesta jotakin. Minä olin se toinen.

Kurssilla käytiin läpi kaikki meikkauksen osa-alueet ja perusasiat. Huomasin tietäväni meikkaamisesta enemmän kuin tiesinkään tietäväni…  Olen seurannut ammattilaisia, kun minua on meikattu esimerkiksi televisioon tai lehtikuvauksiin. Yhtä poikkeusta lukuunottamatta (Hehku!) kokemukseni on ollut, että olen näyttänyt joltakin itselleni vieraan tai kaamean väliltä. Tämä kerta ei tehnyt poikkeusta: kurssin vetäjä meikkasi luomeni jollakin Abba-sinisellä ja huuleni tummanpunaisella. Näytin ihan hirveältä. Omasta mielestäni. Toiset olivat joko kohteliaita tai heillä oli outo maku. Taidan itse olla pikemminkin nudemeikkien ystävä kuten ylläolevassa kuvassa (johon olen itse meikannut itseni) näkyy. (OT: Hiuspöyhöni on tällä hetkellä hupaisa, koska kasvatan leikattavaa. Menen parin viikon päästä EcoBeautyWellnessiin hiusten kasvivärjäykseen ja leikkaukseen.)

meikkiMeikkauskurssin vetäjä oli alalla 40 vuotta toiminut kosmetologi ja stylisti, joka oli saanut luomuherätyksen. Aika reippaasti hän haukkui tunnettuja tuotemerkkejä niiden kemikaalisisällöistä, ihan aiheestakin. Hän totesi saman asian, minkä itsekin olen huomannut: nykyisin saa laatua halvalla. Ainakin täällä Saksassa on useampiakin luonnonkosmetiikkasarjoja, joiden tuotteet ovat ihan kohtuulaadukkaita (kemikaalisisällöltään täysin moitteettomia ja toiminnallisesti kohtuullisia tarkoitan). Oma yliherkkä ihoni ei niitä kaikkia kestä kuitenkaan, ja ainakin yhden sarjan hajumaailman on niin sokerisen mansikkainen että se saa aikaan henkisen allergian. Mutta joka tapauksessa sellaisiakin luonnonkosmetiikkasarjoja on, joissa hinta, laatu ja omalle iholleni sopivuus yhdistyvät. Olen täällä asutun 16 vuoden aikana ehtinyt testailla yhtä jos toistakin sarjaa.

Kouluttajamme kehui älypuhelimen kosmetiikkasovelluksia, varsinkin CodeCheckiä.Tässä kohden huomasin hiukan hupaisia epäjohdonmukaisuuksia, armoton loogikko kun olen. Hän esimerkiksi suositteli lämpimästi kulmien ja silmärajausten kestopigmentointia, jossa siis mineraaliväri neulataan ihon sisään vähän tatuoinnin tapaan. Samaan hengenvetoon hän varoitteli mineraalimeikkien silikonista, joka pitkäaikaiskäytössä imeytyy huokosiin…

Kotona asensin ensin ToxFox-sovelluksen, joka on täkäläisen luonnonsuojeluliiton ylläpitämä. Oletin sen olevan luotettava lähde. Pian huomasin, että sen kosmetiikkatiedot tulevat CodeCheck-sovelluksesta, joten poistin ToxFoxin ja asensin CodeCheckin. Skannailin kylppärissä olevia tuotteita. Itse sovellus toimi hyvin, viivakoodin skannaamalla sai tuotteesta kaikki tiedot esiin, ja selkeän suosituksen turvallisuudesta ja ympäristäystävällisyydestä liikennevaloväreillä.

Koska kuitenkin olen ikuinen kyseenalaistaja, en tyytynyt hyvään käyttäjäkokemukseen, vaan lähdin penkomaan taustoja. Lopputulos oli, että poistin puhelimeltani CodeCheckin… Se ilmoittaa, että sen tietokanta on koottu Ökotestin tiedoista. Ökotest on saksalainen puolueeton ekologisen kuluttamisen tutkimuslaitos, ja sellaisena korkeatasoinen ja luotettava, mutta… MUTTA! CodeCheck on ottanut käyttöönsä jopa 16 vuotta vanhoja tutkimustuloksia, ilmoittaa asiantuntijakseen jo kuolleen tutkijan, ja irrottaa kemikaalitietoutta epäluotettavasti sekä asia- että kemiallisista yhteyksistään. Ökotest on tiukasti irtisanoutunut CodeCheckin asiasisällöstä. Sen edustajan mukaan sovelluksen tiedot ovat kaukana luotettavasta. Mikäli oikein olen ymmärtänyt, suomalainen CosmEthics-sovellus toimii samaan tapaan kuin CodeCheck. Mihin CosmEthics tietonsa perustaa, ei ole kerrottu, mutta siinä vaikuttaa olevan samanlaista epäjohdonmukaisuutta ja hataruutta tiedoissa kuin CodeCheckissä (ainakin tavallisesti luotettavan lähteen Anja Nysténin mukaan).

Päädyin asentamaan puhelimeeni INCI-sovelluksen, joka kertoo kosmetiikan kemikaaleista neutraalisti ja luotettavasti (pengoin taustat!). Ongelma on vain se, että kemiaa joskus kivikaudella yhden vuoden lukeneen ihmisen on hyvin vaikea hahmottaa kyseisen kemikaalin haitattomuus ja haitallisuus. INCI-sovelluksessa on haitallisuus mainittu vain kiistatta myrkyllisiksi todettujen kemikaalien osalta, niin kuin tietysti oikein onkin. Valistunut kuluttaja kaipaisi myös kohtaa ”mieti itse: alustavan tutkimustiedon mukaan tällä saattaa olla näitä ja näitä vaikutuksia…”. CodeCheckin visuaalinen kieli ja käytettävyys yhdistyneenä INCI-Haut.de-sovellukseen olisi tarpeen. Suomalaiskuluttajille tietysti suomeksi. Mikä kaikille bisneshenkisille tai viheraatteellisille kemistinörteille ilmaisena vihjeenä kerrottakoon!

Oma meikkileikkipäiväni päättyi siis siihen, että taas kerran tieto lisäsi tuskaa.

____________________________________________

Projekti 60+FIT kestää puoli vuotta 1.7.-31.12.2016.

Personal trainerinani toimii PT ja fysioterapeutti Johanna Mäkelä

johanna

 

 

 

 

 

 

Kuntokompassi Personal Training Studio

Luomukampaamo ja -meikkaamo sekä verkkokauppa Ecobeautywellness

Feet an Soul Experience

 

Tuotesponsorit

Terttu Lilja Oy

vogel-logo-1000environ300px

 

Mainokset