”Maksan on oltava vahva, jotta ihminen voi hyvin, sillä niin mielen kuin kehon toiminnoissa kaiken takana on maksa”, väittää ravitsemustieteen maisteri Marja Ruuti.

Joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa ja kaikkien maksoista löytyy ympäristömyrkkyjen jäämiä. Maksa on kehon suurin rauhanen, joka vaikuttaa niin moniin kehon toimintoihin, että on oikeastaan kummallista, ettei siihen terveydenhuollossa kiinnitetä enempää huomiota. Verensokeria ja -painetta tutkitaan ja lääkitään, maksa-arvojakin toki tutkitaan mutta useinkin vasta siinä vaiheessa kun rasvamaksa tai kirroosi ovat jo syntyneet.

”Maksan terveys ja toimintateho vaikuttavat immuiteettiin, verensokeri- ja rasvatasapainoon, ruoansulatukseen, lihasvoimaan ja aivotoimintaan. Kaikki veri kiertää jatkuvasti maksaan puhdistumaan ja terveet maksasolut poistavat aineenvaihdunnassa syntyviä jätteitä, mikrobeja ja ympäristön haitallisia aineita. Maksan ylikuormitus ja Vaillinainen verenpuhdistus ovat monen sairauden ja selittämättömän väsymyksen, voimattomuuden ja pahanolon, jopa masennuksen taustalla.”
(Terve maksa)

Ruutin mukaan tarvitset maksan terveyden kohentamista erityisesti, jos sinulla on kroonista väsymystä, ylipainoa, aivosumua, yliherkkä suolisto, kakkostyypin diabetes, metabolinen oireyhtymä, koskea kolesteroli, voimattomuutta, masennusta, toistuvia tulehduksia, vaihdevuosioireita, jatkuvaa stressiä ja/tai paljon lääkkeitä. Lista kattaa suuurimman osan suomalaisista, veikkaan…

Ruuti on koonnut kirjaansa kaiken tietämisen arvoisen maksasta. Näkökulma on aika pitkälle funktionaalisen lääketieteen: kirja antaa perustietoa maksan toiminnasta eri näkökulmista, mutta myös selkeät ja yksityiskohtaiset ohjeet maksan toimintaa parantavaan ruokavalioon. Hän myös puolustaa ajatusta ”maksan puhdistamisesta”, joka hänen mukaansa ei ole vouhotusta. Oman kantanihan olen useampaankin kertaan määritellyt: detoxilla ei poisteta raskasmetalleja tai muita ”kuona-aineita”, vaan sillä autetaan maksaa selviämään nykyisin aika ylivoimaisesta taakastaan. Yleensä detox-kriitikot eivät tätä näkökulmaa tavoita. Toki detoxin nimissä markkinoidaan kaikenlaista huuhaatakin ja tarpeettomiakin detox-tuotteita, mutta ei kannata heittää lasta pesuveden mukana, kyllä järkeviäkin detoxeja on olemassa (oma lehmä ojassa, sillä olen ollut mukana laatimassa tätä).

Ravinnolla ja fiksuilla ravintolisillä sekä varsinkin elämäntavoilla on mahdollista vaikuttaa maksan terveyteen, ja sitä kautta koko kehon ja mielen terveyteen. Näistä kaikista löydät tietoa Ruudin erinomaisesta kirjasta.

Jos nyt oikein haluaa pilkkua nuolla niin Hippokrates ei koskaan sanonut ”Olkoon ruoka lääkkeesi” eikä Alfred Vogel ole (lääketieteen) tohtori, vaan luontaislääketieteen kunniatohtori. Muut pienet pilkut, joita bongasin, ovat sitten ennemminkin näkemyseroja.

Joka tapauksessa vahva lukusuositus!

 

Kirja Bookyssa
Terve maksa — avain hyvinvointiin

__________________

Omia aiempia kirjoituksiani maksasta:

Ärtyisä maksa iloiseksi

Vogel Detox ja pätkäpaasto

Vogel Detox ja pätkäpaasto, osa 2

Älä unohda myöskään munuaisia:

Turvotusta vähentävä detox