Meidän aikamme naistentauti numero yksi on ”hormonihärdelli”. Siinä, missä entisajan naiset potivat hysteriaa ja hermoheikkoutta, podetaan nykyisin hormonihärdelliä. Härdellin oirekuvat ovat moninaiset, mutta  kyllä se oireilu varmasti todellista on. On aivan selvää, että olemme elämäntavoillamme saaneet hormonitoimintamme sekaisin.

Suomeksi on ilmestynyt kolme hormonidieetti-kirjaa. Siis nimenomaan sellaisia, joissa esitetään oma dieettiohjelma eri hormonihäiriöille. Kaksi niistä on fitnessihmisen kirjoittamia ja kolmas lääkäreiden. Yhteistä näille kirjoille on se, että ne määrittelevät ongelman aika samansuuntaisesti. Ne poikkeavat toisistaan sitten siinä, mitä ne suosittelevat parannukseksi.

Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti – opas yksilölliseen täsmälaihdutukseen kipusi ilmestyttyään bestselleriksi. Eikä ihme, vastasihan jo kirjan nimi lukemattomien ihmisten haaveseen lupaamalla täsmälaihtumista. Kirjassa on paljon hyvää asiaa, mutta minulle ei kyllä valjennut, miten se täsmälaihtuminen tarkkaan ottaen oikeasti tapahtuisi. Jaakkola on ilmeisen kunnianhimoisesti koonnut kirjaansa tietoa, mutta ehkä sulattelua olisi tarvittu enemmän, jotta lukija saisi helpommin hahmotettavan käsityksen aihepiiristä. Jotkut yksityiskohdat nostivat hiukseni pystyyn, kuten esimerkiksi suolahapon popsimistesti. Ortoreksiaan ja ulkonäköneurooseihin taipuvaiselle en kirjaa suosittelisi, ainakin minulle tuli tuskanhiki kun mietinkin viikottaisia rasvapoimumittauksia millinosien tarkkuudella. Lyhyesti: Jaakkolan ohje oli syödä vähähiilihydraattisesti ja aloittaa päivä rasvalla ja lihalla.

Saksalainen sisätautilääkäri ja ravitsemuslääketieteen asiantuntija Detlef Pape sekä endokrinologi (hormoneihin erikoistunut lääkäri) ja diabetologi (diabetekseen erikoistunut) Beate Quadbeck ovat yhdessä lääketieteen toimittaja  Anna Caveniuksen kanssa kirjoittaneet kirjan Syö, liiku ja rentoudu hormonityyppisi mukaan. Kirjassa esitellään hormonien toiminta ja keskeiset häiriöt niissä hyvin selkeästi ja havainnollisesti. Kirja on suunnattu naisille, jotka jaetaan hormonityypiltään kolmeen ryhmään: estrogeeni-, gestageeni- ja testosteroniryhmään. Jokaiselle ryhmälle annetaan sopivat ruokavalio- ja liikuntaohjeet. Kirjassa on kyselytesti, jonka avulla voi päätellä mihin ryhmään kuuluu. Testipisteiden mukaan kuulun gestageeniryhmään. ”Vartaloni on solakka, vyötäröni kapea, leveä lantio ja kapeat reidet”. Ihan niin… Kysyin mieheltäni, että jos hänen pitäisi määritellä mihin hormonityyppiryhmään minä kuulun, niin mitä hän vastaisi. Hän vastasi  17 vuoden asiantuntemuksella hetkeäkään epäröimättä: testosteroniryhmään (tietämättä lainkaan, mitä ne muut ryhmät voisivat olla). Sainkin toiseksi eniten testosteronipisteitä. Se jo hiukan enemmän kuvasi minua: ”Suuret rinnat, lähes huomaamaton vyötärö, kapea lantio ja lähes olematon takapuoli…” Mutta sitten myös ”tuuheat hiukset, akne ja lihasmassan helppo kertyminen…” . Ja mitä ihmettä olisin voinut vastata kysymykseen Vartaloni on… , kun vaihtoehdot ovat hoikka ja tasapaksu, hoikka ja kulmikas sekä sopusuhtainen ja kapeavyötäröinen? Lyhyesti: kirjan neuvot ovat, että pitää syödä hyvähiilihydraattisesti joko 2 x 75 g (kun BMI on alle 30) tai 2 x 100 g (kun BMI on yli 30) hiilihydraatteja päivässä. Aamut pitää aloittaa pelkillä hiilihydraateilla, lounaaksi syödä hiilihydraatteja ja proteiinia yhdessä ja illalliseksi pelkkää proteiinia. Kirjassa esitellään myös joogaliikkeitä hormonien tasapainottamiseksi, minkä tietysti ilahtuneena panin merkille.

Englantilainen superjulkkisten fitnessguru Max Tomlinson on julkaissut oman kirjansa täsmälaihtumisesta Nyt se onnistuu – Vihdoinkin eroon itsepintaisista rasvakertymistä, 6 viikon täsmäohjelmat. Tomlinsonin kirja on suunnattu sekä miehille että naisille. Siinä on selkeät ohjeet niin ruokavalioon kuin liikuntaankin eri ongelmaryhmille: jenkkakahvoille, vatsaläskille jne. Tomlinsonin vahvuus näyttää olevan vankassa kokemuksessa ja ammattitaidossa fitnessvalmentajana. Hän on kehittänyt itselleen selkeän kokonaiskuvan ja pystyy välittämään sen lukijalle erinomaisesti. Ylimääräisenä plussana on pakko mainita kirjan erinomainen kieli, harvoin olen saanut lukeakseni näin hyvin suomennettua fitnesskirjaa (opin jopa uuden sanan: miestissit ovat minnat). Lyhyesti: Tomlinsonin suosittelema ruokavalio on nk. välimerellinen eli paljon kasviksia, oliiviöljyä, täysjyvää, kalaa ja palkokasveja, mutta vain vähän lihaa.

Hormonidieettien perusongelma näyttää olevan siinä, että ne antavat monimutkaiseen kokonaisuuteen liian yksinkertaistettuja vastauksia. Mikä on täysin ymmärrettävää, koska jotta hormoneista ylipäätään on mahdollista kirjoittaa kansantajuisesti, asioita on rankasti yksinkertaistettava. Lääkäreiden kirjoittama kirja poikkesi edukseen siinä, että siinä ei edes luvattu takuuvarmaa laihtumista eikä varsinkaan täsmälaihtumista. Aivan samoilla linjoilla on amerikkalainen endokrinologi Diana Schwarzbein kirjoissaan (ks. alla). Hormonien toiminnassa kaikki vaikuttaa kaikkeen, siksi en jaksa uskoa, että voisi tehdä jotakin, joka kohdistuu täsmäaseena esimerkiksi ”kortisoliläskiin”. Jotta hormonien toiminta tasapainottuisi, tarvitaan elämäntapojen muutoksia, ja kun niillä saadaan hormoneja tasapainoon, ne alkavat tasapainottua pala kerrallaan pikkuhiljaa, ketjureaktiona. Täsmäläskinpoltto on toki mahdollista – mutta vasta sitten kun kaikki muu läski on sulatettu pois. Tämän fitnesstaustaiset hormonidieettigurut mielellään jättävät mainitsematta. Kun rasvaprosentti on tarpeeksi alhaalla, on mahdollisuus sulattaa sitä viimeisintä itsepintaista läskiä. Ruokavalio-ohjeet näissä dieeteissä ovat mielenkiintoisella tavalla toisistaan poikkeavia. Näissä Jaakkolan (ja Biosignaturen luojan Poliquinin) perusajatukset ovat täsmälleen päinvastaiset kuin esimerkiksi saksalaislääkäreitten.

Hyvällä tuurilla hormonidieettikirjojen lukeminen johtaa stressinhallinnan opetteluun ja mahdollisesti terveellisempien elämäntapojen omaksumiseen – huonolla tuurilla hormoniknoppitiedoilla ja uskomuksilla kikkailu johtaa vain ojasta allikkoon.

Kuva:  freedigitalphotos.net/ Simon Howden

Lue myös

Kaikkien hormonidieettien äiti

The Schwarzbein Principle I

The Schwarzbein Principle III – The Program